Demanen 30 anys de presó per al llogater acusat d'assassinar el propietari del pis a Blanes

Les acusacions sostenen que la víctima va rebre tretze ganivetades perquè havia amenaçat el processat amb desnonar-lo

El crim que arribarà aquest desembre a l'Audiència va tenir lloc el gener de l'any passat. El processat, que té 31 anys, vivia en un pis de lloguer situat al carrer Treumal de Blanes (Selva). El jove havia de pagar 450 euros mensualment, però -segons sostenen les acusacions- tenia deutes amb el propietari perquè s'estava retardant amb els pagaments.


Mentre que el fiscal no concreta quina era la quantitat pendent, l'acusació particular recull al seu escrit que el deute pujava fins als 4.000 euros. A primera hora del matí del 9 de gener, el propietari del pis va trucar a l'acusat per dir-li que li pagués els diners pendents. En cas que David P.R. no ho fes, l'home va amenaçar-lo amb què el desnonaria i canviaria el pany de l'habitatge.

El fiscal indica que el processat, 'ressentit i enfadat', va anar a trobar el propietari a casa seva aquella mateixa tarda. Mentre tots dos estaven al garatge, on la víctima hi guardava els documents del lloguer, David P. R. va aprofitar que el propietari estava d'esquenes i el va començar a apunyalar amb un ganivet d'uns quinze centímetres de fulla.

La víctima -que tenia 70 anys- va rebre fins a tretze ganivetades a zones com el coll, les cervicals i l'esquena, i va morir dessagnada al mateix garatge. Segons l'acusació particular, en el moment d'atacar l'ancià, el processat va aprofitar que la víctima no podia fugir, perquè el propietari tenia el cotxe a dins el garatge 'i hi havia poc espai per moure's'.

Sense possibilitat de defensa

Aquesta part també indica que, mentre la víctima agonitzava, el processat va robar-li la cartera i diversos documents, entre els quals hi havia els papers de lloguer del pis. Tant l'acusació particular com el fiscal coincideixen que David P. R. va aprofitar que la víctima no es podia defensar per atacar-lo, i per això li imputen un delicte d'assassinat amb traïdoria.

El fiscal considera que cal aplicar al processat un agreujant d'abús de confiança i que, per tot això, se l'ha de condemnar a 19 anys de presó. L'acusació particular, per la seva banda, a més del delicte d'assassinat amb traïdoria, també considera que David P. R. ha de ser condemnat per robatori, i sol·licita una pena total de 30 anys de presó.

En matèria de responsabilitat civil, el fiscal demana que el processat indemnitzi els dos fills de la víctima amb un total de 200.000 euros. L'acusació particular eleva aquesta quantitat fins als 435.000 euros, i considera que també cal incloure a les indemnitzacions l'exdona i la parella de la víctima en el moment dels fets.

Absolució o homicidi

La defensa, per la seva banda, demana que s'absolgui el seu client. Segons el relat d'aquesta part, és cert que el 9 de gener del 2009 l'acusat i la víctima es van trobar, però va ser per posar al dia els pagaments endarrerits. David P. R. va anar fins al garatge de la víctima, on el propietari li va entregar els rebuts de les mensualitats, i després va acabar de passar el dia en companyia de la seva xicota o del seu pare.

Per això, aquesta part demana que s'absolgui el seu client. De manera alternativa, però, la defensa també exposa un altre relat dels fets. En aquesta segona versió, admet que David P. R. va matar la víctima amb el ganivet.

Segons exposa, el processat va anar a trobar el propietari al seu garatge per demanar-li aplaçar els lloguers pendents o que li compensés el deute a canvi de pintar-li l'habitatge i l'escala. La defensa indica que, durant la conversa, el propietari es va enfadar i va negar a l'acusat el què li demanava.

Aleshores, a conseqüència 'de l'excessiva pressió' i 'veient-se perdut i sense sortida' perquè podria acabar sense pis, el processat va perdre el món de vista i va començar a apunyalar el propietari. La defensa nega que, un cop la víctima ja estigués a terra, el processat li robés la cartera.

En aquesta alternativa, la defensa indica que els fets constitueixen un delicte d'homicidi, però que cal aplicar una atenuant d'anomalia o alteració psíquica al seu client. En aquest cas, demana que se'l condemni a 7 anys de presó i que hagi d'indemnitzar els dos fills de la víctima amb un total de 120.000 euros.

El cas arribarà a l'Audiència de Girona d'aquí a dues setmanes. L'encarregat de jutjar-lo serà el tribunal de la Secció Quarta.