Arrenca el dispositiu policial 'Grèvol' per evitar furts i robatoris durant les festes de Nadal

Mossos i policies locals intensificaran els patrullatges i faran controls conjunts a peu de carretera

Coincidint amb l'encesa dels llums de Nadal, els Mossos d'Esquadra i les policies locals han tornat a engegar el dispositiu conjunt que, any rere any, té per objectiu prevenir robatoris durant les festes. Durant aquests dies, patrulles conjuntes dels dos cossos recorren les zones comercials i reparteixen tríptics amb consells als propietaris i encarregats de les botigues.


A la Bisbal d'Empordà, per exemple, els agents s'han apropat aquest dilluns a una botiga de ceràmica i a una joieria. En tots dos casos, la patrulla explica als qui hi ha darrere el taulell que cal extremar les precaucions durant aquestes dates, en què sovintegen les compres i els regals.

Al tríptic que lliuren als comerciants, s'hi troben consells de seguretat per prevenir els furts i els robatoris. 'Sobretot, ens diuen que no acumulem massa diners a la caixa, que vigilem amb les targetes i els bitllets falsos i que, si hi ha qualsevol problema, els truquem ràpidament', explica la propietària de Rulduà Ceràmiques, Maria Carme Fusté.

'Són consells bàsics, com ara que no ens quedem sols les hores d'obrir i tancar la botiga', hi afegeix la propietària de la joieria Pardo, Maria Dolors Comas. El seu negoci disposa d'alarma, i ella té molt clar que cal estar amatent 'perquè hi pot haver ensurts cada dia'.

Segons explica, a més, l'experiència també li ha ensenyat quan és que cal desconfiar d'un client. 'Sobretot, quan algú comença a fer compres de valor molt compulsives, malfia-te'n', explica.

Intensificar els patrullatges

La tasca de conscienciació als comerciants s'està fent arreu de Catalunya i la campanya informativa durarà fins aquest cap de setmana. A partir d'aleshores, els Mossos d'Esquadra i les policies locals intensificaran els patrullatges -tant a peu com amb cotxe- per les zones comercials. I és que, aprofitant les aglomeracions, hi ha delinqüents que aprofiten l'ocasió per arrabassar el que puguin.

'Allò amb què més ens trobem són furts de carteres o bosses de mà aprofitant que els propietaris estan distrets, o bé robatoris a les botigues; per això, destinem al Grèvol tant agents de paisà com altres d'uniformats', concreta el cap de l'ABP Baix Empordà-la Bisbal, l'inspector David Puertas.

El reforç de patrulles destinades al 'Grèvol' s'estendrà des d'aquest cap de setmana i fins al proper 16 de gener. David Puertas concreta que, a l'hora de planificar-lo, és cabdal coordinar-se amb les policies locals. Per això, el cap de l'ABP s'ha reunit aquest dilluns amb els caps de les policies locals de la zona a la comissaria de la Bisbal d'Empordà.

Cada municipi és un món

A la reunió, on hi han assistit els caps de les policies locals de Torroella de Montgrí, Palafrugell, Begur, Pals, la Bisbal i Palamós, s'ha posat sobre la taula com es coordinarà l'operatiu. I és que, atenent a la realitat de cada municipi, caldrà intensificar els patrullatges i els controls en determinats indrets.

Per exemple, a Palamós, serà important controlar les vendes de peix i marisc que es facin a la llotja i als voltants. Com explica el cap de la Policia Local, José Luis Sancho, 'el port i la llotja concentren molta afluència de gent a la tarda, i això fa que hi hagi gent que aprofiti la situació per fer furts o robar a l'interior dels cotxes estacionats'.

A la Bisbal d'Empordà, però, els esforços es concentraran al nucli antic i a tota la zona de l'Aigüeta, que concentra nombrosos comerços de ceràmiques. 'Amb la crisi econòmica, cal parar més atenció per evitar els furts i els robatoris', concreta el cap de la Policia Local, el sergent Josep Cruz.

També a peu de carretera

El dispositiu 'Grèvol', però, no només es portarà a terme a les zones comercials. Com que molta gent surt de festa a les nits, també es faran controls conjunts a peu de carretera. 'Treballem tots els àmbits relacionats amb la seguretat, i apart del que és l'activitat comercial i el consumisme, també centrem els esforços en tot allò que fa referència a l'oci nocturn', conclou David Puertas.