Cada any es diagnostiquen 220 nous casos de neoplàsies limfoides a Girona

Ho certifica un estudi de l'ICO i l'IDIBGI

Investigadors de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) Girona, de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i del Registre del Càncer, juntament amb la UdG, han elaborat un estudi sobre la incidència de les neoplàsties limfoides a les comarques gironines. La investigació revela que cada any se'n diagnostiquen 220 nous casos. Entre ells, els més freqüents són el mieloma múltiples (amb 40 casos l'any) i la leucèmia limfàtica crònica (38 casos anuals). L'estudi aborda les dificultats a l'hora de comptabilitzar aquest tipus de malalties a causa dels múltiples canvis en la classificació que experimenten.
En les últimes dècades, els avenços més rellevants han girat en torn de la seva caracterització i classificació que ha permès un diagnòstic, seguiment i tractaments més específics. Però a nivell epidemiològic, això ha suposat un obstacle per a la monitorització d'aquest tipus de neoplàsies i per comparar dades entre diferents regions.
 
El doctor i investigador de l'IDIBGI, Rafael, Marcos-Gragera, assegura que tenir aquestes dades els permetrà "avaluar la càrrega que suposa cadascuna de les entitats i monitoritzar l'efecte de les noves teràpies diana en aquestes patologies, algunes de les quals són malalties rares".

Les dades d'anàlisi utilitzades provenen del Registre del Càncer de Girona i han estat recollides durant un període de 20 anys (1996-2015). Totes s'han registrat fent servir la nova classificació que la Organització Mundial de la Salut (OMS) va instaurar l'any 2008. Tenint en compte les xifres, els investigadors estimen una incidència anual de 33,4 casos per cada 100.000 habitants que s'ha mantingut constant durant l'estudi.

D'entre totes elles, un 8,3% són limfomes Hodgkin; el 4,8% leucèmia o limfoma de cèl·lules precursores; un 78,2% són neoplàsies de cèl·lules B madures; el 6% neoplàsies de cèl·lules T-NK madures i un 2,7% de casos inespecífics. En base a aquestes dades, els investigadors calculen que es diagnosticaran 17.950 nous casos de limfoides a l'Estat espanyol l'any 2020, amb més incidència del mieloma múltiple (3.531 casos), la leucèmia limfàtica crònica (3.248 casos) i el limfoma B difús de cèl·lula gran (3.025 casos).