Eufòria entre convergents, resignació al PSC, rècord al PP i decepció dels republicans

Nadal (PSC) admet que els resultats són lluny de les expectatives i Capdevila (ERC) diu que el vot independentista s'ha fraccionat

  • Els ecosocialistes han patit una lleu caiguda © ACN
    Els ecosocialistes han patit una lleu caiguda © ACN
  • Els rostres a la seu d'ERC eren de clara decepció © ACN
    Els rostres a la seu d'ERC eren de clara decepció © ACN
  • El PP ha obtingut uns resultats rècord a la demarcació © ACN
    El PP ha obtingut uns resultats rècord a la demarcació © ACN
  • Els socialistes han passat una nit de resignació © aCN
    Els socialistes han passat una nit de resignació © aCN
  • S'han viscut moments de gran eufòria a la seu de CiU © ACN
    S'han viscut moments de gran eufòria a la seu de CiU © ACN

La nit ha tingut la cara i la creu a les seus dels diferents partits. Per una banda, CiU ha omplert l'hotel Carlemany on tot eren brindis, felicitacions i crits de 'Mas president'. Aquesta eufòria contrastava amb el silenci i les cares llargues que planaven a les seus del PSC i ERC. Al PPC, en canvi, els resultats han estat molt ben rebuts ja que s'ha mantingut el diputat per Girona i el partit s'ha convertit en la tercera força al Parlament. El mateix ànim es respirava a Solidaritat Catalana per la Independència, on la formació ha obtingut un diputat per Girona. A ICV, el partit menys castigat del tripartit, la serenor ha marcat la nit electoral.


CiU, eufòrics

'Hem aconseguit guanyar la confiança de la majoria de la gent i això és un èxit rotund', ha manifesta Vila davant de més de 200 persones que s'han acostat a l'hotel Carlemany per celebrar la victòria de CiU a Girona on ha passat de set a nou diputats. Vila ha celebrat que la demarcació hagi tingut la participació més alta de tot Catalunya i s'ha felicitat de la campanya feta arreu de les comarques gironines.

'Hem fet una campanya positiva i de propostes', ha remarcat Vila que assegura que la gent 'tenia ganes de canvi'. Vila ha volgut expressar la seva 'gratitud immensa' a l'equip de campanya i la resta de la candidatura. Vila, que es presentava per primera vegada a les eleccions al Parlament, ha reconegut que el resultat és 'un regal i un honor inesperat' que ha assegurat que agrairà 'amb treball'.

'El catalanisme polític té una gran victòria i el país en sortirà guanyant perquè té un president sobiranista', ha celebrat Vila que ha remarcat que el resultat de les comarques gironines 'ha estat clau per fer Mas president'. Després de la gran victòria a les eleccions al Parlament, Vila ha animat a tots els membres de CiU a anar 'a per les alcaldies' a les eleccions del maig del 2011.

PSC, aprenent la lliçó

Acompanyat de la majoria dels membres de la candidatura i també recolzats per càrrecs electes socialistes, Joaquim Nadal ha comparegut a la seu del PSC quan passaven pocs minuts de dos quarts d'onze. Després de felicitar CiU pel 'gran resultat' que ha obtingut a Girona, ha afirmat que el del PSC 'no ha estat un bon resultat' i que obliga a obrir un període de reflexió i canvi. El PSC ha perdut un diputat i, per Girona, només hi haurà tres representants socialistes al Parlament. 'Hem rebut el missatge', ha assegurat Nadal que entén que els votants els han castigat perquè 'esperaven altres coses' per afrontar la crisi econòmica i pel 'rebombori' que ha creat la sentència contra l'Estatut.

Tot i això, el candidat ha afirmat que assumeixen 'el repte'. Augura que 'vénen temps difícils' durant els quals hauran de fer un 'treball intern i extern' per enfilar la recta cap a les eleccions municipals. Una de les cares més llargues a la seu del PSC ha estat la de Pia Bosch, la número 4 de la llista que finalment no ha entrat al Parlament i que ha rebut abraçades i gestos de suport de tots els socialistes.

PP, rècord històric

'Són els millors resultats de la història del partit a Girona', ha afirmat el cap de llista del PPC per Girona, Enric Millo, que assegura que mai havien rebut tants vots com en aquestes eleccions en les quals han consolidat el diputat gironí. Millo ha viscut la nit electoral des de la seu dels populars a Girona però cap a un quart d'onze ha comparegut a un bar on hi havia una trentena de militants i simpatitzants del partit, que l'esperaven amb la bandera que el PPC ha popularitzat durant la campanya: una espanyola que es converteix en senyera.

Eufòria entre els populars sobretot quan Millo ha anunciat que en poblacions com Figueres el PPC s'ha convertit en la segona força política mentre que a altres ciutats claus com Girona han passat per davant d'ERC i actualment són la tercera força. Millo ha recordat que s'han quedat 'a pocs vots' d'aconseguir el segon diputat i ho atribueix a la mala gestió del Govern durant el darrer mandat i a la 'incapacitat' per fer front a la crisi econòmica.

ERC, decepció reconeguda

Les cares llargues i el silenci han estat presents a la seu d'ERC a Girona. La cap de llista, Carme Capdevila, no ha volgut comparèixer fins que quasi tot l'escrutini estava fet. Després de felicitar CiU, ERC ha fet autocrítica. 'És evident que a Girona el vot independentista s'ha dividit', ha reconegut Capdevila després que ERC hagi passat de quatre a dos diputats i, en canvi, SI n'hagi obtingut un. Capdevila també ha explicat que la crisi ha fet que el tripartit 'sigui castigat' pels electors.

Durant la campanya, ERC s'ha esforçat en explicar que no votar-los era permetre l'ascens del PPC a tercera força del Parlament. Per això Capdevila ha lamentat que els resultats faran que els popular 'arbitrin la política catalana'.

Per la seva banda, el president d'ERC, Josep Carrapiço, ha expressat la voluntat del partit de poder contribuir a l'acció de Govern. Per això ha deixat la porta oberta per si CiU vol anar de la mà d'ERC a Madrid per aconseguir el concert econòmic si, posteriorment, la federació nacionalista els dóna suport per convocar un referèndum d'autodeterminació.

ICV, caiguda lleu

Serens i relativament complaguts de ser el partit del Govern que millor ha aguantat aquestes eleccions. ICV-EUiA s'ha mantingut i Joan Boada, el cap de llista per Girona, ha aconseguit un escó. Segons Boada, que la coalició ecosocialista hagi estat la menys castigada és resultat de 'la coherència' de la formació. Tot i això, durant unes hores han patit perquè el diputat per Girona ballava i no sabien si el mantindrien o no. ICV-EUiA ha seguit el recompte de vots des de la seu del partit a Girona.

Durant la campanya electoral, Boada ha intentat mobilitzar els gironins d'esquerres per evitar que les regnes del país les agafin 'les forces de la dreta'. No ho ha aconseguit i ho atribueix a que 'els votants d'esquerres estan decebuts i s'han quedat a casa'. Segons Boada, a partir d'ara queda reflexionar sobre el que ha passat i recuperar la confiança dels votants per d'aquí a quatre anys. 'Des de l'oposició haurem de vigilar CiU de prop per evitar casos d'abús de poder o de corrupció', ha conclòs Boada.

SI, la sorpresa

El cap de llista de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) a Girona, Toni Strubell, ha celebrat la victòria des d'un despatx situat just davant la seu del Govern a la capital gironina. Amb cava i pendents dels darrers detalls de l'escrutini, Strubell ha volgut deixar-se acompanyar per membres de la candidatura i simpatitzant però a les onze de la nit ha marxat cap a Barcelona per celebrar amb Joan Laporta i la resta del partit els resultats en les primeres eleccions.

Strubell ha destacat que el resultat 'és històric'. 'Que un partit es presenti per primera vegada a les eleccions i tregui quatre diputats no és molt complicat, és un resultat històric', ha manifestat Strubell que ha demanat a l'independentisme que s'uneixi per treballar plegat. 'Ens hem d'unir i fer una cosa seriosa pel futur del Govern i remar tots en la mateixa direcció', ha afirmat.