L'Estat ara diu que ''no està justificat'' que el port de Palamós sigui frontera Schengen

El ministre de l'Interior assegura que la instal·lació no és "d'interès general"

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, diu ara que el port de Palamós (Baix Empordà) no pot ser frontera exterior Schengen.

Durant la sessió de control al Congrés i a preguntes del diputat d'ERC, Joan Margall, Grande-Marlaska ha dit que els estudis que s'han fet conclouen que el trànsit de passatgers que tenen les instal·lacions no justifiquen la mesura.

A més, diu que el de Palamós està considerat com un port autonòmic i no d'interès general. "Els ports d'interès general, que depenen de l'Estat, són els que normalment formen part de la frontera exterior Schengen perquè fan activitats comercials marítimes internacionals, tenen influència comercial que afecta més d'una comunitat autònoma i serveix a indústries i establiments estratègics", ha dit. Uns requisits que, segons Marlaska, Palamós no compleix.

En cas que Palamós canviés "de naturalesa" s'hauria de valorar si s'acaba considerant d'interès general però mentrestant aquesta possibilitat no estaria sobre la taula.

Margall ha insistit en la importància estratègica que el port té per l'economia gironina i ha recordat que la seva conversió en frontera exterior Schengen és una llarga reivindicació del territori.

Un compromís de l'anterior govern

De fet, l'any 2015 l'aleshores ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va anunciar que la declaració del port com a frontera marítima exterior es materialitzaria quan Ports de la Generalitat, que n'és el titular, fes les inversions per adaptar les instal·lacions al reglament fronterer. D'aquesta manera, Palamós es convertiria en el primer d'Espanya sense titularitat estatal a aconseguir aquesta categoria.

La Generalitat va fer els deures i va invertir gairebé 600.000 euros per adequar l'estació marítima però el mes d'abril de l'any passat criticava que l'Estat els havia reclamat noves actuacions per als vestuaris de la policia i la zona de detinguts. Per això, el gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, va anunciar aleshores que demanarien a l'Estat que concretés per escrit el llistat d'inversions necessaris per aconseguir la declaració que, pel que sembla, no arribarà.