La subestació de la MAT a Sant Julià de Ramis entrarà en servei el gener

També retiraran les torres de 400 kV entre Vic i Bescanó

La subestació de La Farga se situa al mig del tram Bescanó-Santa Llogaia, en una peça de terreny a tocar de l'N-II. Les obres per aixecar aquest parc elèctric, que compta amb sis transformadors, van començar la primavera de l'any passat i han durat més d'un any i mig.

Ara els treballs ja s'han enllestit. La nova subestació ja s'ha posat en tensió i ha entrat en fase de proves. Segons concreta el delegat de Red Eléctrica, la previsió de la companyia és que "entre la primera i segona setmana de gener" ja entri plenament en servei.

La Farga rebaixarà l'energia que arribi de la MAT fins als 220 kV i l'injectarà a les diferents esteses que hi connecten. José Ignacio Lallana explica que la nova subestació s'afegirà a la de Bescanó a l'hora de "millorar la seguretat del subministrament elèctric al territori" i garantir l'alimentació a tota l'àrea de Girona (en especial, la Costa Brava).

L'eix de la interconnexió, enllestit

De totes maneres, però, La Farga també tanca tot el cercle de la MAT a les comarques gironines. És la peça que completa l'eix de la interconnexió dels 400 kV a través dels Pirineus. Precisament, la nova subestació s'enllesteix quan es compleixen deu anys del naixement d'Inelfe (la societat que van crear Red Eléctrica i la seva homònima francesa RTE per tirar endavant el projecte).

"La MAT és una infraestructura que a més de permetre fer la interconnexió elèctrica, també garanteix que hi hagi més punts d'injecció d'energia al territori", concreta el delegat de Red Eléctrica. I aquest últim –precisa Lallana- és l'objectiu amb el qual es va aixecar la subestació de Bescanó i, ara, la de Sant Julià de Ramis. "Totes dues permeten que l'energia passi de la línia de transport de 400 kV a les de distribució, que millorem el subministrament a tot Girona, i en particular a la zona de la costa", diu el delegat.

Més desmantellaments

L'entrada en servei de La Farga també permetrà que Red Eléctrica tiri endavant els desmantellaments que encara hi ha pendents. A l'estiu, i amb més de dos anys de retard, la companyia ja va començar a tirar a terra antigues línies. Però n'hi havia una que es va deixar pendent fins que no s'acabés la nova subestació de La Farga.

Es tracta d'una línia de 220 kV que s'estén entre Vic i Bescanó. Té un centenar de torres i suma 38 quilòmetres. Segons concreta Lallana, no es podia desmuntar abans que La Farga no entrés en servei perquè sinó "tindríem un sistema en precari, amb la possibilitat que davant de qualsevol incident hi hagués una apagada".

Ara, però, el delegat de Red Eléctrica ja ha anunciat que aquesta antiga línia començarà a desaparèixer a finals de gener. Es preveu que els treballs per desmuntar les torres s'allarguin durant mig any.

Pendents de Riudarenes

Si bé la subestació de La Farga completa tot l'eix elèctric de la interconnexió, encara hi ha una peça pendent per acabar tot el trencaclosques de la MAT a les comarques gironines: el ramal de Riudarenes (Selva). José Ignacio Lallana explica, però, que després que la Generalitat emetés un informe desfavorable al projecte, Red Eléctrica encara està pendent de rebre la resposta del Ministeri. "No hem tingut més informació al respecte", conclou.