Les prejubilacions poden deixar la Policia Municipal de Girona amb 24 efectius menys

Madrenas critica que l'Estat hagi tirat endavant la mesura "girant l'esquena" als ajuntaments

La Policia Municipal de Girona pot perdre fins a 24 efectius –un 15% dels que ara té el cos- per l'entrada en vigor de l'avançament de les jubilacions. El decret aprovat pel govern espanyol recull que tots aquells policies locals que tinguin 59 anys i en portin 37 de cotitzats podran acollir-se a la mesura. De moment, a Girona ja hi ha una quinzena de policies d'aquests 24 –els que s'han consultat fins ara- que han fet saber que volen jubilar-se.

L'alcaldessa de Girona critica, però, que l'Estat novament ha actuat "d'esquena als ajuntaments" a l'hora d'implantar aquesta mesura. De fet, si a Girona tots 24 policies acaben demanant la jubilació anticipada, això suposarà que el cos perdi fins a un 15% dels efectius que té actualment (a hores d'ara, la plantilla de la Policia Municipal és de 141 agents).

En els propers mesos, el consistori preveu ampliar la plantilla del cos amb dotze noves places. Ja hi ha cinc agents que estan estudiant a l'Escola de Policia de Mollet del Vallès, i que s'incorporaran al juny. I abans de finals de febrer, l'Ajuntament de Girona preveu obrir la convocatòria per a les set places restants.

Sigui com sigui, però, si al final acaben marxant aquests 24 efectius que tenen dret a la jubilació anticipada, això suposarà que el cos s'acabi quedant amb dotze agents menys dels que té ara. I la manca d'efectius i la necessitat d'incrementar plantilla és, de fet, una de les reclamacions constants de la Policia Municipal.

"S'ha fet molt malament"

L'alcaldessa de Girona critica que el decret del govern espanyol "s'ha fet molt malament". Marta Madrenas diu que les jubilacions anticipades són bones per als agents, i que les entén, però critica que els costos recaiguin damunt dels ajuntaments.

D'entrada, perquè la marxa dels efectius que es jubilin no es farà de manera progressiva, sinó que serà de cop. "És a dir, ens podem quedar amb un 15% de plantilla menys", diu l'alcaldessa. Però també perquè l'Estat ha repercutit damunt les arques dels consistoris bona part dels costos de la Seguretat Social per a aquestes jubilacions. I que en el cas del de Girona, ja han calculat que suposaran 300.000 euros.

"En cap cas des de l'Estat es proposa cap mesura per compensar aquestes despeses extraordinàries; això és lamentable, i un altre cop, el govern espanyol penalitza els ajuntaments", ha indicat l'alcaldessa. "Això ens suposarà una problemàtica", ha afegit Madrenas, que ja ha avançat que parlarà tant amb l'Associació Catalana de Municipis (ACM) com amb la Federació Catalana de Municipis (FCM) per veure com afrontar-la.

"En cap cas volem anar contra els drets socials dels qui en surten beneficiats; però sí reduir les dificultats que això suposarà per als municipis, que prou castigats hem estat durant tots aquests anys", ha conclòs Marta Madrenas.