Condemnen a 3 anys de presó un home que transportava immigrants il·legals dins una furgoneta

L'acusat havia promès als sense papers que els portaria fins a França i els aconseguiria una feina

El cas que s'ha sentenciat ara es remunta al 16 d'abril passat. Aquella nit, els Mossos d'Esquadra van detenir un home al peu de la carretera C-17 a Ripoll. L'acusat, que conduïa una furgoneta, pretenia creuar la frontera amb quatre immigrants sense papers amagats a l'interior de la caixa del vehicle.


Durant el judici, el processat -que és d'origen romanès- va negar tenir res a veure amb els fets. Florin Dodoc va explicat que, aquella nit, havia accedit a conduir el vehicle per fer un favor a un amic, i que no sabia què transportava.

El tribunal, però, no es creu aquesta versió i considera que Dodoc sabia amb certesa que a l'interior de la furgoneta hi viatjaven quatre homes sense papers procedents de l'Índia i el Pakistan. Segons recull la sentència, el mateix acusat els va cobrar entre 200 i 250 euros a cadascun a canvi de portar-los fins a França i, un cop allà, aconseguir-los feina.

L'Audiència també precisa que els immigrants viatjaven en condicions gairebé infrahumanes a la caixa del vehicle. La part posterior de la furgoneta estava tancada amb clau des de l'exterior i, com recull la sentència, els sense papers viatjaven 'estirats o asseguts sobre les seves pertinences', ja que l'interior de la caixa 'no tenia seients ni cinturons de seguretat i tampoc hi havia finestres, excepte una petita obertura que comunicava visualment amb la cabina'.

Parlar entre ells

A més, el tribunal també conclou que el condemnat sabia què transportava a la furgoneta. Entre d'altres, perquè els immigrants van parlar entre ells, i l'acusat 'necessàriament els va haver d'escoltar parlar' enmig del silenci de la nit. A l'hora de condemnar-lo, la sentència també es basa en el fet que els Mossos d'Esquadra van trobar a Dodoc un sobre que contenia diners, i que formaven part del preu què havia cobrat als sense papers per transportar-los.

Dodoc s'enfrontava a una pena de 7 anys de presó, però a l'hora de dictar sentència el tribunal li imposa un subtipus atenuat del delicte d'immigració clandestina i el condemna a 3 anys. I és que, segons recull l'Audiència, Dodoc 'va ser reclutat' per transportar els immigrants perquè gairebé vivia en la indigència, i això li permetria guanyar 'una mica de diners extres'.

Per aquests motius, la Secció Quarta condemna Florin Dodoc per un delicte atenuat d'immigració clandestina comès amb ànim de lucrar-se. La sentència no és ferma i es pot interposar recurs davant el Tribunal Suprem.