Desmantellat un grup de lladres violents que actuava a urbanitzacions del Baix Empordà i la Selva

Els Mossos han detingut vuit persones que actuaven gairebé cada dia, quatre de les quals han ingressat a la presó

La detenció es va fer el 17 de novembre a Dosrius (Maresme) poc després d'un robatori. Els mossos van sorprendre els detinguts quan es dirigien a una zona boscosa on haurien establert un amagatall per guardar-hi els botins aconseguits, així com les armes que s'utilitzaven en els robatoris. Concretament, els Mossos hi van trobar emissores portàtils, potes de cabra, guants, passamuntanyes i armes, entre d'altres, a més de part dels botins.


En la detenció hi van participar més de 20 agents que segons expliquen van haver de fer front a una resposta molt violenta dels detinguts, amb diversos intents d'atropellament. Finalment quatre membres del grup van ser detinguts. Es tracta de quatre homes de nacionalitat albanesa d'edats compreses entre els 20 i els 32 anys.

Gestions posteriors van permetre ubicar a l'Eixample de Barcelona el pis on residien els membres de la bateria neutralitzada, en el qual s'hi van localitzar quatres persones més, tres homes i una dona, que també van ser detinguts.

Com funcionaven

La investigació va arrencar a finals d'octubre en detectar un increment de robatoris amb força especialitzats a domicilis, que afectaven cases unifamiliars a urbanitzacions. Els lladres sostreien vehicles de gamma alta que utilitzaven per cometre altres robatoris. Els investigadors van observar que aquests il·lícits es reproduien a diferents comarques del litoral català, de sud a nord, entre el Baix Llobregat i el Baix Empordà.

A principis de novembre es va detectar que als llocs on es cometien els robatoris amb força també n'hi havia de violents. Alguns domicilis de les comarques del Maresme i del Baix Empordà van ser assaltats per individus encaputxats, molt violents i professionals.

Durant els seguiments es va poder comprovar que es tractava d'una bateria d'homes de nacionalitat albanesa, que treballaven en grups de 4 o 5.

Tots els robatoris tenien una particularitat atípica, ja que es produïen al vespre, quan els propietaris dels domicilis eren a dins de casa. Normalment els lladres regiraven el pis superior de l'immoble mentre la gent que hi vivia estava al de sota.

Els lladres acostumaven a entrar amb la cara tapada amb passamuntanyes i si els enxampaven no dubtaven a utilitzar la intimidació amb armes i la violència física.

En els dos assalts violents a domicilis que se'ls imputen van immobilitzar les víctimes amb corbates o amb cinta d'embalatge i les van agredir perquè obrissin la caixa forta.

Molt productius

El grup treballava tots els dies de la setmana. Començava a mitja tarda, recollint a Badalona un cotxe, robat a Sant Just Desvern, que utilitzaven per desplaçar-se. Un cop a les urbanitzacions controlaven les cases de luxe que havien determinat com a objectiu. Després hi accedien sense que els inquilins se n'assabentessin i regiraven les habitacions de la part superior.

Es caracteritzaven també per la professionalitat: No utilitzaven telèfons mòbils, es comunicaven amb aparells tipus walkie-talkie, es desplaçaven única i exclusivament amb vehicles robats d'alta gamma i d'alta cilindrada per cometre els cops i la resta dels desplaçaments els feien en taxi.

Els únics objectes del seu interès eren peces d'alta joieria i diners en metàl·lic, tot i que també s'emportaven alguns objectes de tecnologia de consum.

10 robatoris en cinc dies

Els cinc dies anteriors a la detenció els Mossos sospiten que el grup va cometre 10 robatoris a xalets, 8 dels quals amb força i 2 amb violència i intimidació. El valor dels efectes sostrets en aquests robatoris supera els 120.000 euros.

Els delictes s'han comès a Sant Just Desvern, Pallejà (el Baix Llobregat), Sant Andreu de Llavaneres (el Maresme), Fogars de la Selva (La Selva), Castell d'Aro, Platja d'Aro i Calonge (Baix Empordà).

Els investigadors treballen amb la hipòtesi que l'objectiu del grup era cometre un elevat nombre de robatoris en un breu període de temps, per, posteriorment, canviar d'ubicació cap a un altre indret de l'estat espanyol, un altre país de la Unió Europea o el seu país d'origen.

L'estudi de les característiques del grup ha permès constatar l'elevat nivell de vida que portaven els arrestats: disposaven de molts diners en efectiu i vestien roba de disseny comprada a Itàlia.

En la seva vida quotidiana al barri de l'Eixample de Barcelona els delinqüents actuaven com a persones discretes, amables i passaven totalment desapercebuts.

El jutjat d'Instrucció número 4 en funcions de Guàrdia de Mataró que tutelava la investigació ha decretat ja presó preventiva sense fiança per als quatre autors materials i directes dels 9 il·lícits acreditats fins al moment.

Es continuen gestions d'investigació per tal de contrastar la participació dels investigats en robatoris de les mateixes característiques i no es descarten més detencions. Tot i això, es dóna per desarticulat l'aparell operatiu d'aquesta organització que eren les persones que participaven de manera activa i directa en els robatoris.