Salt i Perpinyà estrenyen llaços per convertir-se en un pol europeu de les arts escèniques

Els equipaments culturals que seran els eixos d'aquest projecte transfronterer s'enllestiran el 2011

Fa tres setmanes que han començat les obres del futur centre d'arts escèniques El Canal, que se situarà en una de les ales de la factoria cultural Coma Cros de Salt (Gironès). La part neuràlgica de l'edifici, que s'enllestirà a finals de l'any vinent, serà una gran sala polivalent de 440 metres quadrats, on les companyies podran gestar i assajar les seves creacions en el món del teatre, la música i la dansa.


La sala també podrà acollir representacions i, mitjançant un sistema de grades mòbils, la seva capacitar s'estendrà entre les 273 i les 920 persones. El director de Temporada Alta, Salvador Sunyer, precisa que el futur centre permetrà 'cobrir un buit' en el món de les arts escèniques a les comarques gironines.

Però l'ànima d'El Canal no només es quedarà a Salt, sinó que també traspassarà els Pirineus. I és que aquest equipament serà una de les potes sobre les quals se sustentarà el projecte batejat com a 'Escena Catalana Transfronterera'.

La iniciativa es concep com un ambiciós projecte per impulsar un gran pol de les arts escèniques al sud d'Europa. A més de Salt, l'altra gran pota d'aquesta iniciativa es troba a Perpinyà, al futur Teatre de l'Archipel. L'enorme edifici és obra de l'arquitecte Jean Nouvel, té un cost de 32 MEUR i s'inaugurarà el 10 d'octubre de l'any vinent.

El nou teatre constarà de diverses sales. La més gran tindrà capacitat per acollir entre 600 i 1.100 espectadors, i al voltant d'aquest cos naixeran altres espais. Hi haurà una sala dedicada a músiques actuals i arts digitals, una altra exclusiva per a assajos i una darrera, anomenada 'Le Carré', que serà molt semblant a la que es trobarà al futur edifici d'El Canal de Salt.

Col·laboració en arts escèniques

Tant el Teatre de l'Archipel com El Canal seran els dos equipaments sobre els quals pivotarà tot el projecte de l'Escena Catalana Transfronterera. Tot i que les obres encara no s'han enllestit, però, el cert és que la col·laboració en arts escèniques a banda i banda dels Pirineus ja fa més d'un any que ha començat a donar les primeres passes.

Els pares de la iniciativa són el director del festival Temporada Alta, Salvador Sunyer, i el director del Teatre de l'Archipel, Domènec Reixach. Gràcies a una subvenció de 8 MEUR procedents de fons europeus (i que ha servit per construir tant el centre de Salt com la sala 'Le Carré'), Sunyer i Reixach ja van començar el 2009 a aixecar el teló de l'Escena Catalana Transfronterera.

Per això, tots dos han bastit (un en el marc del festival Temporada Alta i l'altre, al teatre i a l'auditori de Perpinyà) una programació conjunta transfronterera. A més, també s'ha creat un festival, batejat com a 'Argos', amb la voluntat de portar espectacles internacionals a banda i banda dels Pirineus.

Tot i que el projecte ja sigui palpable dalt els escenaris, la voluntat d'Escena Catalana Transfronterera va més enllà. Per això, des del punt de vista artístic, el projecte també vol impulsar les coproduccions entre Salt i Perpinyà, les residències d'artistes entre El Canal i l'Archipel, i el transvasament de públics a banda i banda dels Pirineus.

Abonament cultural

A més, encara que Escena Catalana Transfronterera tingui els seus centres neuràlgics a Salt i a Perpinyà, la voluntat dels seus artífexs és estendre-ho més enllà i crear un veritable triangle cultural que abraci Barcelona, Tolosa i Montpeller. Per això, de cara a la propera temporada, Sunyer i Reixach ja treballen amb la idea d'impulsar un abonament que incrementi aquest transvasament de públics.

'Es tracta d'impulsar aquest espai artístic comú, i permetre que amb un mateix abonament es puguin veure espectacles de Temporada Alta i de Perpinyà, però també d'altres llocs com els teatres de Barcelona o Narbona', ha concretat el director del Teatre de l'Archipel. I Salvador Sunyer hi ha afegit: 'La nostra voluntat és que tota aquesta zona tingui una gran capitalitat escènica'.