ERC proposa aplicar un cànon a l'aigua que es transvasi del Ter al Llobregat

El partit diu que els diners haurien de revertir en el territori perquè fins ara l'aigua s'ha cedit 'gratis'

Aquesta tarda membres de la llista d'ERC s'han reunit amb entitats de gestió de l'aigua per explicar-los les seves propostes i rebre les peticions des del territori envers l'aigua del Ter. Segons ha dit el número cinc de la candidatura, Alfons Quera, ERC està 'totalment a favor' del retorn de l'aigua del Ter. Per això, el partit proposa que el ritme del retorn -que ja ha començat- permeti que al 2015 l'aigua que es transvasi a la conca del Llobregat per abastir l'àrea metropolitana s'hagi reduït a la meitat.


Quera ha expressat també la voluntat del partit d'impulsar l'aplicació d'un cànon que gravi l'aigua que surt del Ter i se'n va al Llobregat. ERC entén que Girona ha estat 'abastament solidària' durant els anys que ha enviat aigua a Barcelona (el transvasament va començar amb la llei del Ter del 1959) i que, per tant, l'aigua ja no s'ha de cedir 'gratis'.

Malgrat la proposta, donada a conèixer en l'equador de la campanya electoral, ERC no ha precisat quin tipus d'impost seria, qui l'hauria de pagar o qui se'n beneficiaria. 'Són aspectes que hem d'acabar de lligar, de moment llancem aquesta proposta que creiem que és novedosa', ha manifestat Quera.

Per últim, ERC ha proposat que les entitats de gestió de l'aigua i col·lectius del baix Ter tinguin més presència al consell d'administració d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL), òrgan que pren les decisions sobre les conques i el transvasament.