CiU ara defensa que és necessari fer nou l'Hospital Josep Trueta de Girona

Santi Vila afirma que només revisaran el pressupost del projecte perquè s'ha encarit amb el retard de les obres

La Generalitat va presentar el projecte bàsic de l'hospital Josep Trueta el passat setembre. L'objectiu del tripartit és aixecar un nou hospital just al davant de l'actual i, un cop acabada l'obra, enderrocar-ne el vell. El projecte està pressupostat en 250 MEUR i la previsió és acabar-lo el 2016.

Després de la presentació del projecte, la senadora de CiU Núria Rosa Aleixandre, va deixar clar que CiU no defensaria un projecte així per considerar que en època de crisi no es podia invertir tal quantitat i que calia replantejar el projecte. Ara bé, des del Departament de Salut, la consellera Marina Geli ha explicat que l'edifici actual pateix problemes estructurals i que, per això, cal fer-ne un de nou.

Després d'encreuaments de declaracions, el cap de llista de CiU ha explicat el posicionament final del partit envers el projecte. 'Estem absolutament compromesos i decidits amb el nou Trueta, creiem que s'ha de fer i lamentem que faci cinc anys que se'n parli i no s'hagi fet', ha manifestat Vila que ha dit que no vol que quedi 'cap ombra de dubte' sobre el compromís de la federació nacionalista envers la construcció d'un nou hospital.

Vila ha explicat que el projecte s'ha presentat fins a quatre vegades en els darrers cinc anys -la previsió inicial del Govern era tenir-lo acabat al 2012- i que això ha fet encarir el projecte en 30 MEUR. D'aquesta manera, Vila ha justificat les crítiques del partit al projecte però ha dit que la única cosa que faran és 'reservar-se el dret', si governen, de revisar el projecte des del punt de vista pressupostari.

El cap de llista de CiU també ha donat per bo el projecte bàsic que el Departament de Salut ja ha presenta. 'Si CiU governa l'hospital es farà a partir del projecte actual', ha manifestat Vila que creu però que és 'legítim' que el nou Govern, en cas que fos de CiU, es prengui uns mesos per revisar el projecte 'i no el liciti amb precipitació'.

Calen més metges

El cap de llista de CiU a Girona també ha dit que un dels grans reptes que té la regió sanitària és 'corregir el dèficit de metges'. Segons dades que ha facilitat Vila, la ràtio a Girona és de 336 metges per cada 100.000 habitats, una xifra que CiU considera que s'ha de millorar. La fórmula per aconseguir-ho, segons ha dit el cap de llista de CiU, és apostar per un model territorialitzat on els CAP i d'altres equipaments sanitaris 'estiguin a prop de la gent'. Malgrat l'afirmació, Vila no ha concretat quina seria la ràtio desitjable.

D'altra banda, el cap de llista ha afirmat que 'calen més complicitats' entre el món públic i privat en matèria de sanitat. Per això, ha explicat que el programa electoral de la federació nacionalista inclou donar un 'tracte favorable' des del punt de vista fiscal als qui contractin assegurances privades. Vila ha justificat aquesta mesura perquè, a comarques de Girona, una de cada quatre persones tenen contractada una assegurança de salut.

Preguntat sobre si CiU impulsarà el copagament, Vila ha negat que aquesta opció estigui dins els plantejaments de CiU. Per contra, ha afirmat que cal reconèixer que hi ha un 'problema' amb el finançament de la sanitat i que, per acabar amb la situació deficitària, cal fer un 'gran pacte nacional per a l'educació'.