Manifestació a Blanes per reclamar que es desencallin les obres del nou CEIP Sa Forcanera

Els pares porten més de 5 anys esperant que el departament d'Educació inicií els treballs

  • Els pares han portat una pancarta que resava 'Nova escola Sa Forcanera Ja!!!' © ACN
    Els pares han portat una pancarta que resava 'Nova escola Sa Forcanera Ja!!!' © ACN
  • Els alumnes han portat cascs aquest matí en senyal de protesta © ACN
    Els alumnes han portat cascs aquest matí en senyal de protesta © ACN

El CEIP Sa Forcanera de Blanes fa cinc anys que es troba en mòduls prefabricats. Tant els pares com l'ajuntament sostenen que Educació els havia promès que la nova escola es desencallaria de manera prioritària. Però aquest novembre, dins l'acord de Govern per construir onze nous col·legis a tot Catalunya, el nom de Sa Forcanera no va aparèixer.


Això va encendre els ànims dels pares i el consistori, que asseguren que el Departament els ha enganyat, i que ha prioritzat l'escola Gegant del Rec de Salt (Gironès) per damunt del CEIP de Blanes. Per fer sentir la seva crítica, l'AMPA ha decidit engegar un seguit de protestes a peu de carrer, que han començat quest dijous amb una concentració davant dels barracons.

Tant els pares com els alumnes han fet una cadena humana al voltant del centre -els adults des de l'exterior, i els infants des del pati. A més, a l'hora d'entrar a classe, els alumnes portaven cascs d'obra i nombrosos globus on es podia llegir la frase 'Nova escola Sa Forcanera Ja!!!'.

Durant els tres quarts d'hora que ha durat la protesta, s'han pogut escoltar consignes com ara 'Fora barracons!' o 'Volem l'escola nova!'. La representant de l'AMPA, Àngels Alia, ha explicat que al llarg d'aquests anys l'escola ha acumulat nombroses deficiències. 'El pati és molt petit, hi ha molts nens i ens manca espai, quan plou hi ha goteres i el menjador és del tot insuficient', ha exemplificat Alia.

Des del pati estant, els alumnes també es queixaven de la situació. 'Volem una escola nova, perquè ens n'han fet passar una per davant de la nostra', ha dit un dels infants, en Valentín. I una altra alumna, la Sara, explicava que 'quan plou i sortim al passadís, ens mullem els peus'.

Redacció del projecte

El Departament d'Educació ha encarregat aquesta setmana a l'empresa pública Gisa que redactés el projecte per construir la nova escola. Però aquest anunci no ha satisfet ni els pares ni l'ajuntament, que reclamen més 'compromís polític' i que el Govern consigni una dotació pressupostària per assegurar l'inici d'obres.

'Ara com ara, això és només una sortida pel moment en què ens trobem; però un projecte es pot quedar molt temps al calaix', ha lamentat l'alcalde de Blanes, Josep Trias. El consistori assegura que s'han gastat 600.000 euros per preparar el solar del nou CEIP -que tenia molts desnivells- i que ja estan fetes les obres de sanejament.

Per això, l'alcalde ha reclamat a Educació que posi diners, perquè d'aquesta manera 'ens els podrem creure'. Segons Trias, el que cal és que mitjançant un consell de Govern 'es doti una partida de 6 milions d'euros, que són els que calen per construir el nou CEIP'.

Otero ho critica

El delegat d'Educació a Girona, Andreu Otero, ha explicat que l'acord de Govern mitjançant el qual es van desencallar onze escoles a Catalunya preveia construir-les a través de crèdits de l'Institut Català de Finances (ICF). Un dels requisits per aconseguir-los, però, és que els solars on s'han d'aixecar estigui del tot urbanitzat.

'Com que el de Blanes no ho està del tot, i davant el risc que no poguéssim tenir els recursos, ens va semblar que era millora encarregar el projecte a Gisa', ha concretat Otero. El director ha assegurat que aquest tràmit ja dóna 'llum verda' perquè el nou Govern es faci càrrec de la construcció de la nova escola.

'Jo mateix vaig dir que Sa Forcanera era prioritària, però davant el risc de perdre el finançament, va ser quan es va decidir introduir el canvi', ha concretat Otero, en referència a la inclusió de l'escola de Salt dins l'acord de Govern. 'Això ho vam fer a darrera hora i, abans que ho pogués comunicar, va ser quan van sortir els espetecs', ha afegit el delegat.

Tot i això, Otero no s'ha estat de retreure a l'alcalde la precipitació en les crítiques. 'Una institució com l'ajuntament ens hauria d'haver trucat, i no llançar-se d'aquesta manera', ha dit el delegat d'Educació.

Otero també ha puntualitzat que, per necessitats d'escolarització, s'ha demanat que el projecte es redacti en la major brevetat possible. A més, també ha de preveure que la part que acollirà les aules d'Educació Infantil es lliurarà abans no acabi tota l'obra, per necessitats d'espai.

De moment, els pares estan pendents de saber novetats sobre el procés i, de moment, no han desconvocat la resta de manifestacions previstes per als propers dies. Dilluns volen anar a manifestar-se a Barcelona i, el dia 27 -jornada de reflexió- els pares i alumnes aniran al solar on s'ha d'aixecar la nova escola amb material de construcció per aixecar ells mateixos el primer mur.