La Fundació Princesa de Girona (FPdGi) lliurarà els premis del 2019 a Barcelona

L'entitat manté la reunió del Patronat del mes de juny a Girona

La gala d'entrega dels Premis Princesa de Girona l'any que ve es farà a Barcelona. I no tindrà lloc a finals de juny sinó de novembre. Així ho ha acordat el Patronat de la FPdGi, que s'ha reunit avui en sessió ordinària al Palau Reial de Madrid. Durant la reunió, presidida pels reis d'Espanya, l'entitat ha avaluat la memòria d'activitats d'aquest 2018 i ha aprovat el pla d'actuació per a l'any vinent.

Aquest 2019, la fundació celebrarà el seu desè aniversari amb un programa d'activitats arreu de la geografia estatal. Però l'acte central de commemoració es farà a Barcelona a finals de novembre. Durarà dos dies i inclourà tant el lliurament dels premis –presidits per Felip VI i Letizia- com la trobada 'Rescatadors de talent' i un acte que reunirà els guardonats d'aquests deu anys.

La FPdGi, que treballa per fomentar l'emprenedoria entre els joves, assegura que serà "un esdeveniment de caràcter extraordinari que posarà en valor tot el contingut que l'entitat ha desenvolupat al llarg d'aquesta dècada". Fonts properes a l'entitat expliquen que s'ha decidit celebrar el desè aniversari a Barcelona per la capacitat d'atracció que té la Ciutat Comtal.

De totes maneres, però, la decisió arriba després que aquest 2018 la FPdGi hagués de traslladar el lliurament de guardons fora de Girona. La gala es va fer al Mas Marroch de Vilablareix, propietat dels germans Roca, després que l'Ajuntament es negués a cedir l'Auditori a l'entitat amb el pretext que s'hi feien obres.

L'alcaldessa, a més, ja va anunciar la seva intenció de proposar que la FPdGi no pogués celebrar cap altre gala a l'equipament. El consistori ja s'ha mostrat obertament en contra de la presència de Felip VI a la ciutat, arran del discurs que el monarca va fer després del referèndum.

Sigui com sigui, però, l'entitat sí que farà la reunió ordinària del Patronat del mes de juny a Girona. Aquesta trobada, que també presideixen els reis d'Espanya, fins ara es feia coincidir amb la gala d'entrega dels Premis Princesa de Girona.

Gira de proclamacions

Durant el primer semestre del 2019, la FPdGi anirà desvetllant els noms dels diferents guardonats del premis. La fórmula escollida serà la mateixa que s'ha vingut fent fins ara: amb una gira que recorrerà diferents ciutats de la geografia espanyola, i on hi participaran els premiats d'altres anys. Aquest 2019, a més, a les diferents categories (Arts i Lletres, Empresa, Social i Recerca Científica) se n'hi incorporarà una altra d'internacional (que no té dotació econòmica).

Els premis distingeixen la trajectòria de joves d'entre 16 i 35 anys –nascuts o residents a Espanya- en diferents disciplines. L'any que ve, la dotació dels guardons es dobla i serà de 20.000 euros.

La FPdGi, que durant la reunió del Patronat celebrada a Madrid ha passat balanç de l'any, destaca que aquest 2018 els seus programes han tingut "un destacable increment de l'activitat". El programa 'Rescatadors de talent', dirigit al desenvolupament professional, compta amb 3.500 joves inscrits i 32 empreses compromeses amb l'ocupació juvenil. I el programa educatiu per a docents 'Educar el talent emprenedor' ha arribat a 400 professors, que l'han estès a 10.000 alumnes.