Endesa comença a netejar boscos pròxims a les línies elèctriques des d'un helicòpter per evitar incendis

La tècnica, que s'aplica per primera vegada a Catalunya, ja s'està usant a la Garrotxa i l'Alt Empordà

Aquesta nova eina, que pesa 320 quilos i mesura 17 metres de longitud, Endesa se suma a les altres tècniques ja utilitzades per la companyia per a la neteja forestal. Treballar des d'un helicòpter permet acotar els treballs d'esporgada, ja que possibilita no haver de tallar, per exemple, les branques senceres, sinó només aquells parts més pròximes al cable, fet que salvaguarda encara més la massa forestal. Així mateix, aquesta nova eina possibilita accedir a aquells arbres prims que, si s'hi enfilés un operari, es vinclaria, de manera que, de retruc, es reforça la seguretat dels treballadors. De moment, la tècnica s'està utilitzant a la Garrotxa i l'Alt Empordà.


Protegir les línies dels incendis

El nou sistema contribueix a l'execució dels plans de la companyia en matèria de tala i poda, per als quals, en el període 2008-2010, la Companyia destina 37,5 milions d'euros a Catalunya, amb l'objectiu no només de garantir la continuïtat del servei i salvaguardar les instal·lacions davant de possibles incendis forestals, sinó com a tallafocs davant de situacions adverses.

Endesa indica que aquest tipus d'operacions asseguren l'obertura de corredors i corriols de seguretat a sota i als costats de les xarxes tant d'alta com de mitja i baixa tensió. Així, es pretén evitar incidències en el subministrament elèctric causades per la proximitat de la massa forestal a les línies.

Aquests treballs de tala i poda s'emmarquen en les mesures que aplica Endesa entre el 2008 i el 2010 per a la prevenció d'incendis als boscos de Catalunya, amb una inversió total de 84 milions d'euros.

En aquest sentit, entre el gener i l'octubre d'enguany s'han realitzat treballs de tala i poda a l'entorn boscós d'un total de 10.649 quilòmetres de línies elèctriques d'alta, mitja i baixa tensió.