Girona tindrà per primera vegada un rei Baltasar que no caldrà pintar

Se suma a la iniciativa que va prendre Figueres

Per primera vegada la cavalcada de reis de Girona tindrà un rei negre i no caldrà pintar-lo. La junta dels Manaies que organitza la cavalcada de Reis de la ciutat des de fa 62 anys reconeix que la pressió mediàtica hi ha tingut molt a veure, però també el fet que hagin tingut candidats per triar.

Tot es va iniciar quan l’entitat sense ànim de lucre Casa Nostra, Casa Vostra, va iniciar fa uns dies la campanya “Baltasar de veritat” per reclamar que no es pinti cap rei negre ni els seus patges i s’aposti per persones negres de veritat.

Ja s’hi han sumat Prats del Lluçanès, Esparreguera, Flaçà (Gironès), Figueres (Alt Empordà) i ara Girona. Aquest any hi havien vuit candidats a fer els personatges dels tres reis i d’aquests, tres eren homes de color. La junta ha valorat els mèrits de cadascun i ha fet la tria. Aquesta es va reunir ahir a la nit i per primera vegada van escollir un d’aquests tres per a fer de Baltasar. Així ho explicava Narcís Reixach, el president dels Manaies de Girona en declaracions a Catalunya Ràdio:

“Davant de la pressió mediàtica que s’ha format en aquest tema, teníem molt coll avall que havíem de presentar alguna cosa amb cara i ulls. Aquest any ha estat escollit una persona que farà el rol de rei negre per primera vegada en 62 anys. No s'havia fet abans perquè no es presentava ningú que ho volgués fer, seixanta anys enrere no hi havia persones d’aquestes característiques ni tampoc es presentaven”, ha dit.

La resta de comitiva sí que es pintaran. “Si som democràtics i no fem tria, si algú de Girona vol sortir a la cavalcada i es vol pintar de negre li hem de dir que no? Hem de ser solidaris per totes bandes”, ha reblat.

Més de 300 persones integren la comitiva de la cavalcada de reis de Girona,