L'hospital de Campdevànol engega un programa per avançar el tractament d'infart cerebral

El projecte es va començar a implantar l'any 2012 a Figueres i Palamós

L'hospital de Campdevànol (Ripollès) i el Trueta de Girona han posat en marxa el programa Teleictus, que permet avançar el tractament de pacients amb un infart cerebral. La iniciativa, que es va començar a implantar l'any 2012 a la Regió Sanitària de Girona, permet que els professionals del servei d'Urgències es connectin telemàticament amb els neuròlegs del Trueta per actuar amb rapidesa en aquests casos i contribuir a eliminar o disminuir-ne les seqüeles. La reducció del temps del tractament permet una millor recuperació dels pacients i un increment del nombre d'usuaris que poden rebre el tractament recanalització per desobstruir les artèries afectades.
El programa es va començar a implementar fa sis anys als hospitals de Figueres i Palamós i continuarà estenent-se al d'Olot. A través d'uns sistema de telemedicina, permet que quan un pacient pateix un ictus i se'l deriva als centres que tenen el programa, els professionals de l'atenen es poden connectar amb els neuròlegs del Trueta perquè els ajudin en el diagnòstic i puguin aplicar un tractament de reperfusió.

La seva aplicació permet eliminar o reduir les seqüeles que provoca un infart cerebral i també augmentar el nombre de candidats a rebre el tractament amb trombolítics, que ajuden a desobstruir les artèries afectades.

Els trombolítics són els fàrmacs més eficaços en el tractament d'aquest tipus d'infart durant les primeres hores. El tractament consisteix en intentar dissoldre el trombe que ha obstruir l'artèria i que dificulta la circulació cerebral correcta. El tractament amb un fàrmac endovenós només es pot administrar als pacients que no presenten contraindicacions i que arriben al centre durant les quatre o cinc hores següents a l'inici dels símptomes.

Es preveu que es puguin fer una quinzena de connexions l'any, i que en el 50 % dels casos es pugui avançar a Campdevànol el tractament trombolític. Cal tenir present que la distància entre el Ripollès i el Trueta és la més gran de la Regió Sanitària de Girona, de manera que aquest sistema permetrà avançar el tractament als afectats. En aquest tipus de malalties, que s¡anomenen temps-depenent, la rapidesa en l'administració del tractament està directament lligada a les possibilitats de recuperació del pacient.

Més de 200 pacients atesos a Palamós i Figueres

Des que es va posar en marxa el Teleictus, s'han atès telemàticament un total de 203 pacients, 106 de Palamós i 97 de Figueres .

Durant l'any 2018 s'han fet 40 connexions de Teleictus (22 amb l'hospital de Palamós i 18 amb el de Figueres). La meitat dels pacients van rebre tractament trombolític, que es va iniciar al mateix hospital comarcal d’origen, cosa que va reduir el temps entre l'inici dels símptomes i el del tractament. En la resta de casos, es va descartar el tractament per diversos motius: perquè no eren pacients candidats a rebre'l, es tractava d’hemorràgies cerebrals, o bé el dèficit era menor.

A més, un terç dels pacients (4 de Palamós i 9 de Figueres) va ser derivats directament a un hospital de Barcelona, després de rebre el tractament a través de Teleictus, ja que eren candidats a tractament endovascular addicional. Tots 40 van ser ingressats a la Unitat d’Ictus del Trueta, ja sigui perquè hi van ingressar directament des de l'hospital comarcal o després de passar pel centre hospitalari barceloní.

L’Hospital Trueta és el centre de referència pel que fa al tractament de l'ictus a la Regió de Girona. El Servei de Neurologia atén més de 1.000 ictus aguts cada any, entre 500 i 600 dels quals necessiten ingressar a la Unitat d'Ictus. Un 70% d'aquests pacients són autònoms al cap de tres mesos.