Capdevila (ERC): 'La millor manera que té Catalunya per sortir de la crisi és la independència'

El debat electoral organtizat pel diari El Punt i l'emissora Onda Rambla s'ha centrat en la crisi econòmica

'La millor manera que té Catalunya per sortir de la crisi és la independència'. Així de contundent s'ha mostrat aquest vespre la candidata d'ERC per Girona a les eleccions al Parlament, Carme Capdevila, en el trancurs del debat electoral organitzat pel diari El Punt i l'emissora Onda Rambla que ha tingut lloc a l'edifici de la Farinera Teixidor. La republicana considera que aquesta és la única solució que pot trobar Catalunya a l'hora de 'fulminar' un dèficit acumulat que puja a un total de 22.000 milions d'euros anuals. Capdevila també ha fet referència a la sentència del Tribunal Constitucional (TC), assegurant que la retallada de l'Estatut ha 'evitat' que el país segueixi creixent en autogovern. Amb tot, la candidata creu que l'avanç de Catalunya no serà possible si no es redefineix la relació de Catalunya amb Espanya, 'insisteixo que és del tot necessari la convocatoria d'un referèndum per la independència i que el poble decideixi el seu futur', ha declarat. 

Per la seva banda el candidat de Convergència i Unió (CiU), Santi Vila, ha assenyalat que existeixen dues vies per tal de fer front a la crisi: mitjançant la creació de llocs de treball o bé amb l'increment de l'IVA. 'Nosaltres no creiem que per la via fiscal es pugui remuntar l'economia', ha dit Vila el qual ha qualificat el govern de la Generalitat com 'una màquina de castigar en temps i diners a les empreses'. El convergent ha coincidit amb Capdevila al assegurar que 'l'espoli fiscal és terrible i la propera legislatura haurem de trobar complicitats tots els polítics que ens definim com a patriotes per a reconduir aquest espoli que ens impedeix sortir de la crisi', ha dit Vila. El candidat del Partit Popular (PP), Enric Millo, també ha criticat l'administració catalana apuntant que s'ha portat a terme 'una política econòmica erràtica' els darrers 7 anys. En aquest sentit el popular ha destacat que el darrer govern de CiU 'va deixar un dèficit acumulat de 12.000 milions d'euros i els ciutadans ara el deute que assumiran com herència és de més de 40.000 milions d'euros sumant el deute acumulat de la Generalitat més el del sector públic català', ha reblat. Amb tot, Millo proposa eliminar conselleries, reduint alguns impostos (com el de les successions), dissoldre una setantena entitats públiques 'innecessàries' com també afavorir la internacionalització de les empreses.

Per la seva banda el candidat del Partit Socialista de Catalunya (PSC), Joaquim Nadal, s'ha dedicat a defensar la tasca desenvolupada pel govern de la Generalitat els darrers anys argumentant que la crisi econòmica té una dimensió 'mundial que no se li pot escapar a ningú' i que els problemes del sistema financer, la crisi immobiliària, o de la banca 'sembla ser que no existeixen i només es culpa a l'administració', va reblar. Algunes de les propostes del socialista han anat dirigides a treballar per potenciar les petites i mitjanes empreses, la recerca, lligar la transició entre el món de l'educació amb el laboral, reduir la sinistralitat laboral i elevar el salari mínim a 1.000 euros al mes, entre d'altres. El candidat d'Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), Joan Boada, ha explicat que el més important és la creació de llocs de treball, fins a un total de 31.400 que haurien d'anar lligats a l'Estat del benestar; 'la creació d'escoles bressol, a més de incrementar les places de treball també augmentem el benestar', ha dit Boada. Amb tot, l'ecosocialista ha proposat crear una taxa sobre la producció nuclear i els seus residus, les plusvàlues immobiliàries i sobre les emissions difuses de gasos d'efecte hivernacle. 

Picabaralla dialèctica

El debat ha sofert alguns moments de tensió, sobretot entre Joaquim Nadal (PSC) i Enric Millo (PP), els quals no s'han posat d'acord respecte el paper que ha jugat la Generalitat respecte l'actual situació de crisi econòmica. El popular ha assegurat que els 'darrers set anys ens han portat fins aquí, fruit d'una política econòmica erràtica' i ha afegit que no es pot culpar a factors externs al govern la crisi que es viu, apuntant que 'és important que el govern faci els deures'. Per la seva banda Nadal ha acusat a Millo de faltar a la veritat i ha dit que en la seva posició es posaria 'vermell', ja que 'no hi ha res del que diu que se sustenti en la realitat'. Segons el socialista 'ni per austeritat, eficiència, rigor, coherència, transparència ni res del que diu fa que ajudi un gram a crear confiança, seguretat, cohesió, convivència, solidaritat i el convenciment que aquest país està molt més bé del que alguns diuen', ha reblat.

Millo ha replicat a Nadal titllant-lo 'd'ignorant' perquè diu 'coses que no s'ajusten a la realitat'. El popular ha acusat al socialista de no haver desmentit cap de les xifres que ha facilitat com tampoc ha desmentit 'que Catalunya és la comunitat autònoma amb un endeutament més gran de tot Espanya en relació al PIB, situant-se per sobre un 19%', ha apuntat. A partir d'aquest punt Millo ha posat com exemple els governs de Madrid, Galícia i el País Valencia els quals, al seu entendre, s'han recuperat millor i més ràpid de la crisi econòmica en comparació amb Catalunya. El socialista al seu torn ha acusat al popular de ser 'demagog' i 'barrejar' Catalunya amb Espanya, tinguen un 'quadre de doble entrada que quan convé parla en llenguatge Rajoy, Esperança Aguirre, Paco Camps o bé Alicia Sánchez-Camacho', ha dit.

Santi Vila també ha criticat l'administració al assegurar que molts empresaris que avui en dia estan aconseguint eixir de la crisi ho estan fent 'malgrat el govern de la Generalitat, i no gràcies a ell'. La rèplica va venir de la mà de Nadal el qual li va garantir que 'per cada empresari que vostè em porti assegurant això jo li puc portar un altre assegurant el contrari', va rematar.