ERC fa una crida a la insubmissió a les sentències que 'ataquen el català' com a llengua prioritària

350 regidors i alcaldes gironins s'han adherit al manifest en defensa del català a les administracions públiques

'Sindicats, entitats, moviments veïnals, ajuntaments, consells comarcals i diputacions, demanem que us declareu insubmisos', ha afirmat Carme Capdevila que ha assegurat que és l'única manera de demostrar que per als catalans la llengua catalana és la prioritària. Segons Capdevila, aquesta ha de ser la resposta unitària a 'l'atac' que està patint la llengua quan el Tribunal Constitucional (TC) i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ordenen mesures cautelars o dicten sentència contra l'ús del català a les administracions.


Capdevila ha exposat que ella mateixa ja s'ha declarat insubmisa i també ha recordat que el president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, ha manifestat que continuaran utilitzant el català com a llengua prioritària dictin o no mesures cautelars en contra del reglament d'ús del català de la corporació.

La cap de llista per Girona creu que aquests atacs acaben de començar i critica que formacions polítiques -com el PP o Ciutadans- es dediquin a dur sistemàticament als tribunals totes les lleis que aprova legítimament el Parlament de Catalunya. Per a Capdevila la resposta ha de ser clara: fer un Pacte Nacional per la Llengua que deixi clar que per a Catalunya la llengua oficial i prioritària és el català.

Capdevila, que ha presentat les propostes d'ERC en matèria de llengua acompanyada de Maria Mercè Roca, ha celebrat que 350 alcaldes i regidors gironins ja s'han adherit al manifest en defensa del català a les administracions públiques en tan poc temps i espera que siguin molts més càrrecs electes d'arreu de la demarcació els que s'hi sumin.

Per al pròxim mandat, ERC situa com a prioritari desplegar la Llei del Cinema i que el català sigui reconeguda com a llengua oficial a Europa. Capdevila ha criticat que el PSOE ho hagi estat bloquejant 'argumentat que és per una qüestió pressupostària'.