La Plataforma Antifeixista sobre l'actuació dels Mossos: ''Fou un acte de tortura retransmès en directe''

Asseguren que els agents van actuar sota "consignes polítiques"

La Plataforma Antifeixista prendrà accions judicials després de l'actuació dels Mossos d'Esquadra aquest dijous a Girona. Tot i que no han volgut concretar quines seran ni tampoc quan, des del col·lectiu asseguren que "hi ha imatges" que comprometen alguns dels agents. Uns policies que, al seu parer, van actuar sota "consignes polítiques" i que "no anaven identificats". "Quan el conseller Buch diu que es prendran mesures com ho faran?. Diran el de sempre, que no es pot saber quin mosso era", ha lamentat el portaveu de la Plataforma Antifeixista de Girona, Miquel Toll.

Per la seva banda, l'advocat del jove detingut, Benet Salellas, ha qualificat l'actuació policial d'"acte de tortura". "Tècnicament estem parlant de tortura, ja que un funcionari públic pega a una persona per participar en un acte de protesta", assenyala Salellas. El lletrat considera "injustificada" la càrrega i recorda que la concentració i la detenció es van fer "sense cap participant de Vox" a la plaça.

"No poden fer servir d'excusa que s'havia de garantir la seguretat perquè els fets van passar a les 9 del matí, tres hores abans de l'acte de Vox", ha recordat Benet Salellas. En aquest sentit, l'advocat ha lamentat que els Mossos "van tenir en Ricard vàries hores al vehicle policial per buscar un motiu per detenir-lo".

"En Ricard no va tirar cap pedra. El seu problema és que es va quedar enrere i va caure. Aleshores els Mossos el van agafar i van haver de construir un relat fals per justificar-ho. És un procediment habitual", ha denunciat Salellas.

En relació al fet que els manifestants van apartar les tanques que havien posat els Mossos, Salellas ha deixat clar que els policies haurien d'haver contingut els concentrats. "En qualsevol cas llançar una tanca si és un delicte el que pertoca és arrestar la persona que ho fa i posar-la a disposició judicial i no pas agredir-la a cops de porra", ha ressaltat.

Per la seva banda, el jove ha volgut explicar com va succeir la detenció. Ha negat haver llançat cap pedra i diu que va caure i diversos agents el van immobilitzar i van propinar cops de porra abans d'endur-se'l arrestat.
En Ricard també ha denunciat que l'atenció mèdica "va trigar vàries hores" en arribar a la comissaria.

Ball de xifres de ferits

Des de la plataforma també han volgut aprofitar per fer públic el nombre de ferits per les càrregues. En aquest sentit, asseguren que hi van haver 61 atesos entre el SEM i Sanitaris per la República i han titllat de "vergonyosa" la nota de premsa dels Mossos on parlaven d'una quinzena d'agents ferits i dos manifestants.

L'últim dels manifestants que quedaven ingressats a l'Hospital Josep Trueta de Girona ha estat donat d'alta aquest mateix divendres. Miquel Toll també ha lamentat que "haguem d'anar a les manifestacions" amb l'equip de Sanitaris per la República.

Per tot plegat, Toll ha demanat a Quim Torra que "cessi de manera immediata" el conseller d'Interior, Miquel Buch, i dissolgui la Brigada Mòbil. "Cada vegada que aquest cos actua hi ha ferits", ha assenyalat Toll.