Detecten una nova espècie de peix invasor a l'estany de Banyoles

Una campanya de captura i control d'espècies invasores busca recuperar l'ecosistema autòcton

Amb les proves inicials de pesca realitzades a l'estany de Banyoles en el marc del 'Projecte Estany' ja han capturat alguna espècie desconeguda fins ara. És el cas del barb de l'Ebre, de nom científic Luciobarbus graellsii, del qual se n'han pescat dos exemplars grans a l'estany. També s'ha detectat a la riera Canaleta a la Farga i, per tant, al riu Terri. El barb de l'Ebre és una nova espècie introduïda que s'afegeix a la llarga llista d'espècies que han aparegut a l'estany, i que des de 1910 ascendeixen a més de disset.


El barb de l'Ebre s'assembla i pot arribar a les mides d'una carpa, però té el cos més allargat i estilitzat i també presenta bigotis al musell. Tot i ser un peix propi del riu Ebre, es considera una espècie introduïda perquè no són pròpies de la conca fluvial de la comarca. El barb s'ha introduït als grans rius catalans com el Llobregat, el Ter, el Fluvià i la Muga.

Els exemplars pescats han estat retirats del medi pequè la intenció de les pesques i del projecte és la disminució de les espècies exòtiques a nivells prou baixos per afavorir la recuperació de les espècies autòctones com el barb de muntanya o la bagra.