CiU vol derogar la llei del Ter i crear-ne una de nova per interconnectar les conques internes

Santi Vila es marca com a objectiu aconseguir portar aigua del Roine fins al Ter

El cap de llista de CiU, Santi Vila, ha criticat l'incompliment 'sistemàtic' de la llei del Ter de 1959 que és la que marca els criteris per transvasar aigua al Llobregat per abastir l'àrea metropolitana de Barcelona. Vila ha dit que CiU està 'radicalment compromesa' en revisar el què s'ha fet fins ara en matèria d'aigua i, per això, ha avançat que el seu objectiu és derogar la llei franquista del Ter.


Pel candidat, aquesta llei incloïa alguns aspectes com la millora d'infraestructures de regadiu a les comarques gironines -a mode de compensació per l'aigua aportada al Llobregat- i que, segons Vila, mai s'han dut a terme. Com tampoc s'han complert els cabals mínims que estableix la norma, segons ha denunciat Vila, que ha posat de manifest que el Pla de Cabals del 2006, elaborada per la Generalitat, tampoc s'ha complert.

Per això, durant la propera legislatura, CiU proposa impulsar una nova Llei de transvasament de recursos hídrics del Ter. 'Volem impulsar-la com a Govern o com a grup parlamentari', ha avançat Vila.

El cap de llista de la federació nacionalista a Girona ha detallat alguns dels aspectes que hauria d'incloure la nova norma proposada. I ho ha fet des de la presa del Pasteral, a pocs metres des d'on es canalitza l'aigua del Ter per derivar-la a Barcelona.

Per una banda, Vila ha dit que aquesta llei ha de garantir la previsió i les condicions que s'han de donar per autoritzar un transvasament d'aigua del Ter. Per tant, hauria de fixar els cabals ecològics que el riu, com a mínim, hauria de mantenir malgrat l'aportació d'aigua a d'altres conques. El candidat ha dit que l'estàndard hauria de ser de 600 h³/any enfront dels 400 h³/any que el riu, segons Vila, registra actualment. 'Un dels primers objectius ha de ser garantir el cabal mínim del riu', ha afirmat.

A més, Vila ha remarcat que la llei també inclouria la regulació de les condicions tècniques i ambientals per al transvasament. 'Un transvasament no es pot fer de qualsevol manera, s'han de preveure condicions d'impacte ambiental', ha indicat.

Objectiu: interconnexió de conques

Per CiU, la prioritat és un projecte a nivell nacional que permeti interconnectar les conques internes per tal que, compartint aigua entre els rius, es pugui garantir que sempre es disposa de recursos. No obstant això, Vila ha dit que cal tenir en compte la reutilització però ha indicat que les dessalinitzadores són 'molt cares de fer funcionar' i que, per tant, per CiU l'aposta és connectar els rius.

Dins aquest plantejament, Vila també ha indicat que una de les prioritats del partit és aportar aigua del Roine -que transcorre per territori francès i desemboca al golf de Lleó- al Ter a través d'una canonada subterrània. Un projecte que, segons ha dit, s'ha d'estudiar durant la propera legislatura i que des de CiU fa anys que hi insisteixen.

Vila ha alertat però que la llei haurà de tenir mecanismes per anivellar les aportacions i retorns que fa cada riu als altres per tal que tots mantinguin els cabals ecològics.

D'altra banda, ha remarcat que la nova norma haurà de fer efectives compensacions de caràcter social, ambiental i ecològic per als territoris i municipis de la conca del Ter i les activitats econòmiques que es vegin afectades pel transvasament. Aquesta era una mesura que ja incloïa la llei del 1959 i que, segons Vila, mai es va convertir enrealitat.

'El govern haurà de prendre el compromís de dur a terme un programa d'inversions que permeti garantir la millora i modernització de les zones agrícoles vinculades a la conca del Ter, prioritzar recuperació d'aqüífers i la millora de l'abastament en boca', ha afegit el candidat. Vila també ha afegit que la nova llei haurà d'incloure un Pla Integral de protecció de la conca del Ter i mecanismes per avaluar i fer seguiment de l'aplicació de la llei on els municipis hi hauran de ser presents.