L'Audiència condemna el professor que va matar un traficant de droga en un descampat de Figueres

Fiscal i defensa han arribat a un acord abans del judici i no ha calgut convocar el jurat popular

El crim va tenir lloc el 7 de maig de l'any passat poc després de la una del migdia. Joan Rivera, que havia treballat com a professor al col·legi Bell-lloch, es va citar amb el seu camell per comprar-li droga. Tots dos van acordar trobar-se en un descampat situat a tocar de la via del tren de Figueres. Quan la víctima va arribar al lloc a cavall d'un Opel Astra, Rivera va entrar amb ell al cotxe per concretar la transacció de droga.

El camell, però, es va negar a vendre-li droga a l'acusat i tots dos van començar a discutir-se. Aleshores, Joan Rivera es va encabritar i va agafar un ganivet que el traficant portava sempre al costat de la palanca de canvi de marxes del vehicle. El professor va començar a apunyalar sucessivament la víctima al coll, les espatlles, la cara i les mans.

A conseqüència de les 22 ganivetades que va rebre, el camell va morir dessagnat a l'interior del seu propi cotxe. La policia va detenir Rivera poca estona més tard, i d'ençà d'aleshores l'acusat es trobava ingressat a presó en espera del judici.

Durant tot el temps que ha durat el procés, Rivera ha admès sempre haver mort el traficant de droga. L'advocat de la defensa, Carles Monguilod, ha explicat que en el moment dels fets el seu client 'tenia una dependència gravíssima a la cocaïna'.

Inicialment, el fiscal demanava per a Rivera una pena de dotze anys i mig de presó per homicidi, una demanda que l'acusació particular elevava fins a quinze anys. Finalment, però, el ministeri públic i la defensa han arribat a un acord i no ha calgut convocar el jurat popular. L'acte de conformitat s'ha celebrat aquest dilluns a primera hora del matí a l'Audiència de Girona.

Després que Rivera admetés els fets, el tribunal l'ha condemnat de viva veu a una pena de sis anys de presó per un delicte d'homicidi amb l'agreujant d'abús de superioritat. Per rebaixar la pena, han estat clau els informes que avalen que Rivera estava greument afectat per les drogues en el moment dels fets i que, abans de celebrar el judici, l'acusat ha indemnitzat també la dona i les dues filles de la víctima.

Drogoaddicció i reparació del dany

Per això, l'Audiència li ha estimat una atenuant molt qualificada de drogoaddicció i una altra de reparació del dany. La sentència no inclourà responsabilitat civil, perquè l'acusat ja l'ha satisfeta abans no se celebrés l'acte de conformitat.

Carles Monguilod ha ressaltat que l'acord al qual s'ha arribat 'és un bon pacte', ja que l'Audiència ha reconegut la forta dependència a la cocaïna que tenia Rivera. 'Després que el meu client reconegués els fets el que anàvem a buscar eren atenuants; i penso que els hem pogut aconseguir, i que la sentència és adequada a la realitat del què va passar', ha conclòs Monguilod.