Les obres de modernització del reg del Molí de Pals estaran enllestides per a la propera campanya de conreus

Els treballs suposen una inversió de 8 MEUR i permetran optimitzar el regadiu en una àrea de 3.000 hectàrees

Les obres de modernització del reg del Molí de Pals tenen un cost total de 16 MEUR. D'aquests, la meitat corresponen a la Fase II (entre el Ter i el Daró), que ja s'han enllestit i que els regants ja han pogut utilitzar aquesta campanya. La Fase I, que abasta la resta de la canonada, s'ha endarrerit perquè es va decidir canviar el projecte i fer passar els tubs soterrats.

Els treballs per completar l'obra ja han començat a la zona de Gualta (Baix Empordà), i es preveu que tota la modernització estigui a punt a finals de març, coincidint amb l'època en què comença el regadiu. L'obra beneficiarà 660 regants dels termes municipals de Pals, Fontanilles, Torroella de Montgrí, Palau Sator, Serra de Daró, Gualta i Ullastret.

Els conreus principals, que abasten una extensió de 3.000 hectàrees, són fruita, cereals i arròs. L'objectiu primordial de la modernització és aconseguir un reg més eficient -evitant les pèrdues d'aigua- i estalviar entre 3 i 4 hectòmetres cúbics per any. Per això, totes les canonades (de 2,2 metres de diàmetre) aniran per sota terra.

Les obres de la Fase I tenen un cost total de 8.040.930 euros. D'aquests, la meitat els paga l'Estat, un 47% el posa la Generalitat i, el 3% restant, la comunitat de regants. El secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, ha ressaltat que l'obra permet 'retornar un deute als pagesos del territori'.

El president de la comunitat de regants del Molí de Pals, Albert Grassot, ha ressaltat que un cop es completi la modernització el reg serà 'més fàcil i planer'. Grassot ha volgut precisar que el soterrament de totes les canonades permetrà també 'facilitat l'estalvi d'aigua' i que la modernització es feia 'indispensable' davant la possibilitat de nous episodis de sequera.

Colomers, a la primavera del 2011

La modernització del reg del Molí de Pals no és l'única que es porta a terme al Baix Empordà. I és que, des de ja fa mesos, també s'estan fent els treballs per modernitzar el canal de Sentmenat, situat al marge esquerre del riu Ter.

Els treballs, que finalitzaran la primavera de l'any vinent, permetran beneficiar més de 1.500 propietaris. La superfície total de regadius en aquest àmbit és de 3.030 hectàrees, que es divideixen en conreus de fruiters, blat de moro, userda i arròs. Els municipis beneficiats per aquesta millora són Colomers, Jafre, Verges, la Tallada d'Empordà i Bellcaire d'Empordà.

El pressupost total d'aquesta obra és de 14 MEUR, que també es reparteixen entre l'Estat -que hi aporta el 50% a través de SEIASA-, la Generalitat i la comunitat de regants. Josep Puxeu ha ressaltat l'esforç de 'cofinançament' que s'ha portat a terme perquè les obres siguin una realitat.

A més d'aquestes dues grans obres, també es preveuen invertir 8 MEUR més per modernitzar els regadius entre Albons i l'Escala (Alt Empordà). Aquest projecte està pendent de la declaració d'impacte ambiental.