Sant Joan de les Abadesses premiarà als nous empadronats

El municipi del Ripollès perd població des de fa anys

'Un poble per viure' és l'eslògan que Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) ha escollit per a una campanya que vol atraure nous veïns que "arrelin" al poble. S'ha creat un carnet que permetrà a aquells que s'empadronin durant el 2019 participar a les activitats de forma gratuïta. També es farà difusió d'un vídeo promocional que ha fet Zeba Produccions on es dona veu a tres famílies que expliquen els motius pels quals creuen que van prendre una bona decisió quan van escollir el poble. Es difondrà a través de les xarxes socials.

És el cas d'en Fredi, que fa dotze anys va venir a viure-hi amb la seva parella, atret per l'entorn natural. És un aficionat al paracaigudisme i, segons ha explicat, les valls com Serra Cavallera són dels millors indrets per practicar aquesta activitat. També ha destacat que al poble, la mainada "va sola a l'escola" quan ja tenen més de set anys i els veïns s'ajuden per si un pare no arriba a temps a recollir els fills. Un fet inimaginable, afegeix, a Barcelona que és on vivien abans.

Una altra testimoni que hi apareix és la Gemma, que va obrir juntament amb la seva parella una clínica veterinària en plena crisi. Després de cinc anys, està convençuda que van prendre la millor decisió tot i tenir molts dubtes al moment de fer-ho. "És un lloc per créixer professionalment i viure-hi", ha afegit.

Retenir els nouvinguts en un poble que perd població

La pèrdua de població és un tema que preocupa molt al municipi. En els vint últims anys, han passat de tenir 3.700 veïns a uns 3.270 durant el 2017. Això representa una reducció de més de 450 persones, una xifra important per a un poble d'aquestes dimensions. El seu alcalde, Ramon Roqué, ha explicat que anualment tenen uns 30 naixements, unes 50 defuncions i entre 80 i 100 nouvinguts. El problema, ha precisat, és que aquests nous veïns no acaben quedant-se (desconeixen els motius). Per això, ara amb aquest carnet volen "trencar aquesta rotació" i fomentar l'arrelament. "El carnet és una excusa per conèixer-los millor, que participin i que, si tenen problemes d'habitatge o feina, poder-los buscar solucions", ha afirmat l'alcalde.

També ha admès que la comarca ha de fer un esforç per incentivar l'economia des de tots els àmbits i ha subratllat que la forma per fer créixer la zona és amb "més persones" per incrementar "el benestar, els serveis i l'economia". Confien que la recuperació econòmica també els ajudi a atraure nous veïns.

Per la seva banda, el gerent de l'Agència de Desenvolupament del Ripollès, Gerard Soler, ha destacat que tenen programes amb itineraris laborals personalitzats per ajudar a trobar feina o a emprendre nous negocis. "Posarem les màximes facilitats a aquells interessats en venir", ha afirmat. I ha destacat que durant aquest any han gestionat una borsa amb unes 400 ofertes de feina. Així mateix, el secretari general de la Unió Intersectorial d'Empresaris del Ripollès, Josep Pascal, ha explicat que també tenen en marxa programes per captar noves empreses i ha reivindicat les bones comunicacions que hi ha amb ciutats grans com Vic, Ripoll o Barcelona i la qualitat de vida a la comarca.