Figueres denunciarà davant del Síndic la problemàtica dels talls de llum al Culubret

Jordi Masquef diu que el barri ha patit 134 avaries aquest any

Figueres vol que el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, intercedeixi en la problemàtica de talls de llum que pateix des de fa anys la zona oest de la ciutat i, sobretot, el Culubret. "Volem que es preguin mesures", remarca. "La situació del Culubret ja és una vergonya nacional i és hora que tot Catalunya ho sàpiga", insisteix.

Segons explicat l'alcalde, Jordi Masquef, en el que portem d'any el barri ha patit 134 avaries. El que a la pràctica es tradueix en interrupcions del servei "dia sí i dia no". "Una situació indignant per els centenars de veïns afectats i intolerable per aquest ajuntament", insisteix.

Masquef atribueix la situació a la sobrecàrrega que pateix la xarxa fruit dels "cultius de marihuana que hi ha en pisos i locals de la zona". Per això, aquest dimecres es va reunir amb la directora general de la companyia a Catalunya, Isabel Buesa, el conseller d'Interior, Miquel Buch i el director general d'Energia i Mines, Pere Palacín. A la trobada, Masquef va presentar un "full de ruta" per donar-hi una "solució a curt termini".

L'objectiu, segons Masquef, era frenar els talls en col·laboració amb els Mossos i les autoritats judicials, "conscients que aquests resultats serien a més a mig i llarg termini". Entre les propostes, hi havia la instal·lació de generadors elèctrics per garantir un restabliment ràpid del servei en casos d'averia. "En vaig sortir profundament decebut. La companyia no només va rebutjar les solucions tècniques que els hi vaig plantejar sinó que ni tant sols van plantejar cap solució ni la més mínima sensibilitat envers els afectats", remarca.

En aquest sentit, recorda que en els últims mesos Endesa ha treballat en la sectorització i la monitorització del servei perquè les interrupcions afectin el menor nombre possible de famílies però diu que no n'hi ha prou. "Comprendran que no puc tolerar que hi hagi un sol veí que es quedi sense llum", insisteix.

En aquest sentit, l'alcalde recorda que en la majoria de casos hi ha gent gran afectada que pot caure, que no pot cuinar ni dutxar-se i que "alguns malalts que depenen de dispositius mèdics connectats a la xarxa elèctrica durant diverses hores no els poden utilitzar". "Aquesta és la fotografia real dels veïns que Endesa no considera una emergència i que, per tant, no mereixen l'esforç de la companyia", remarca.

Per això, va demanar al director general d'Energia i Mines que "intercedeixi" per "pressionar" la companyia per tal que es replantegi la seva posició. "Aquesta via queda oberta tot i que, sincerament, no puc ser massa optimista", insisteix.

Investigacions policials en marxa

Pel què fa a Interior, Masquef diu que els consta que els Mossos estan impulsant "investigacions policials·" per desmantellar els cultius de marihuana que hi ha al barri i "les organitzacions que les sustenten". Masquef no n'ha volgut donar detalls per seguretat però ha avançat que s'han emplaçat a fer reunions setmanals de seguiment en coordinació entre els comandaments dels Mossos i la Guàrdia Urbana.

Una nova Junta de Seguretat per "pressionar"

Masquef també s'ha reunit aquest migdia amb els grups municipals. "No pararem fins que desapareguin els talls. N'estem farts. Ja n'hi ha prou de ciutadans de primera i ciutadans de segona", ha dit, tot afegint que "un veí del Culubret es mereix el mateix tracte que un de Barcelona".

En aquest sentit, ha explicat que han acordat convocar una Junta de Seguretat per pressionar a tots els cossos policials i a Endesa perquè facin front a la problemàtica i atenguin les peticions de l'Ajuntament i dels veïns. Masquef també ha dit que tornaran a abordar-ho amb l'administració judicial perquè, segons ha explicat, fa poques setmanes els van denegar l'entrada a un domicili que tenia un consum d'entre 40 i 45 kW quan la mitjana d'un consum domèstic normal és d'entre 3 i 4 KW.

També té previst convocar els alcaldes d'altres poblacions de la comarca afectats pel cultiu de marihuana perquè, segons ha dit, "delinquir aquí surt més barat que fer-ho al país veí i és un problema comarcal".