CIU, ERC i CUP afirmen que s'ha iniciat un procés 'sense aturador' amb les consultes

Tots els partits coincideixen en que cal seguir treballant a partir d'avui en una sola direcció

El secretari adjunt de CDC, Felip Puig, ha comentat aquest vespre a Girona que el camí a la independència és un 'procés que tot just està començant'. Per Puig, 's'ha produït una reflexió per part de la societat catalana la qual és conscient que la democràcia no té límits' ha dit el convergent qui ha afegit que 'aquest itinerari no te volta enrere'. En aquest sentit, Puig ha avançat que 'queda molt camí per fer' però que aquest procés 'no te aturador i cal estendre el missatge  a totes les consciències del país', apunta. En clau local el convergent ha destacat les dades de participació de Girona, una de les capitals de demarcació amb un percentatge més elevat de vots.

En clau electoral Puig ha assegurat que 'anem pel bon camí per recosir les complicitats de tot l'entorn del patriotisme d'aquest país. Estem davant d'oportunitats que tindrem en un futur per situar els interessos de país per damunt dels interessos de partit', ha comentat el convergent en resposta a les declaracions d'aquest matí de Joan Puigcercós qui ha afirmat que les consultes han servit per crear 'ponts' de treball i acords entre ERC i CiU. Amb tot, Puig ha dit que no seria bo parlar de pactes de govern i que caldria 'prendre consciència que la tendència a la fragmentació de l'entorn nacionalista no és un bon caldo de cultiu perquè algun dia puguem consolidar complicitats com aquesta de les consultes', ha dit.

Per la seva banda, la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, ha destacat que les consultes són cada vegada més multitudinàries i que tenen lloc en municipis on 'demogràficament l'independentisme no ha estat majoritari, fet que encara li dóna més valor i rigor a aquestes consultes', ha dit. La republicana ha reblat que, més enllà de les dades de participació, calia destacar que s'han desenvolupat en indrets on '12 anys enrere mai ningú s'havia plantejat preguntar a la ciutadania sobre independència'. Simó ha comentat les dades del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat de Catalunya les quals afirmen que tres de cada cinc catalans no estan satisfets amb el nivell d'autogovern del que es disposa. 'D'aquí uns dies quan el Tribunal Constitucional tregui una sentència o hagi acabat de marejar la perdiu sobre l'Estatut estic segura que aquest percentatge creixerà', ha predit la republicana.

Per la seva banda el portaveu de la CUP a Girona, Marc Sallas, ha qualificat la jornada d'avui 'd'històrica' i ha avançat que les consultes serviran per 'apagar la flama de l'espelma de les autonomies', deixant palès que 'els catalans i les catalanes volen un espai propi', ha reblat. Finalment, Sallas ha comentat que ara 'el debat ja no és autonomia sí o no, és democràcia o Espanya, aquest és l'únic debat', ha sentenciat.