Jutgen l'acusat de violar una cuidadora, atrinxerar-se en una casa de Ventalló i disparar contra els Mossos

El processat s'enfronta a 26 anys de presó

L'Audiència de Girona ha començat a jutjar aquest dimarts l'acusat de retenir i violar una cuidadora en una casa de Ventalló (Alt Empordà), atrinxerar-se amb ella a dins l'habitatge i disparar trets contra els Mossos d'Esquadra que volien alliberar-la. Els fets van tenir lloc ara fa gairebé un any, entre el vespre-nit del 6 de desembre i l'endemà al matí.

El processat s'enfronta a una condemna global de 26 anys de presó, a passar-ne 10 més en llibertat vigilada i a pagar una indemnització de fins a 50.000 euros. El judici ha començat amb la declaració de la víctima, que s'ha fet a porta tancada.

L'acusació particular assegura que l'acusat era "plenament conscient" del què feia quan va agredir sexualment l'assistenta i va disparar contra els policies. La defensa, per contra, demana que se li apliqui una eximent completa d'alteració mental.

Segons recull l'escrit d'acusació de la fiscal, el cas va tenir lloc ara fa gairebé un any. L'acusat, que era vidu i vivia a Ventalló, va contractar una assistenta perquè tingués cura del seu sogre. El 6 de desembre a la tarda, la va anar a recollir a Figueres, conjuntament amb una amiga que els havia fet d'enllaç, i va dur les dues dones fins a l'habitatge, situat al Pla de Can Jordi del municipi empordanès.

Allà, l'acusat va ensenyar-los la casa i va explicar a l'assistenta com havia de tenir cura de l'ancià. Li va prohibir, això sí, obrir la porta d'una de les habitacions, perquè a dins hi guardava tres armes. En concret, una pistola i dues escopetes de balins amb mira telescòpica.

Després, el processat va tornar a dur l'amiga a Figueres i va tornar-se'n cap a Ventalló. Va arribar a la casa pels voltants de quarts de nou del vespre. Segons sosté la fiscal, allà l'home va amenaçar l'assistenta amb una pistola i li va dir que, en comptes de tenir cura del sogre, en realitat "l'havia de cuidar a ell com si fos la seva dona".

Després, l'home va trencar el mòbil de la cuidadora, va desconnectar els telèfons de la casa i va tancar totes les portes amb clau perquè no pogués sortir. La fiscal recull al seu escrit que aquell vespre va obligar la dona a fer-li un massatge i a dutxar-se amb ell i que, durant la nit, la va obligar a dormir amb ell al seu llit i li va fer tocaments.

L'endemà, cap a les set del matí, el processat va violar la cuidadora en dues ocasions. Una hora més tard, quan el xicot de l'assistenta, estranyat perquè no sabia res d'ella, anar fins a l'habitatge i va trucar a la porta, el processat va sortir a la terrassa mig nu i el va escridassar dient-li que marxés.

Poc després, els Mossos d'Esquadra van arribar a la casa de Ventalló i va ser aleshores quan l'acusat s'hi va atrinxerar. Va sortir a la terrassa, va començar a disparar contra els agents amb una de les escopetes i en va ferir un a l'avantbraç esquerre. A més, quan els Mossos li van demanar si l'assistenta es trobava bé, la va fer sortir al balcó amb ell posant-li la pistola al coll.

La situació encara va durar estona. De fet, la fiscal diu que, mentre l'habitatge estava envoltat de Mossos, el processat va fer que la cuidadora preparés un cafè al seu sogre. Al final, l'home va acabar entregant-se. Des d'aleshores, es troba en presó provisional.

A porta tancada

El cas ha arribat avui a la Secció Tercera de l'Audiència de Girona, en un judici que durarà dos dies. L'acusat declararà aquest dimecres. Avui qui ho ha fet ha estat la cuidadora, però a porta tancada. L'advocat de l'acusació particular, Gregori Martínez, sosté que, tot i que el processat "psicològicament és inestable", quan va agredir sexualment l'assistenta era "conscient" del què feia.

"Al jutjat d'instrucció ell va declarar que les relacions havien estat consentides, però és evident que no va ser així", ha dit Martínez. Per a l'advocat, no hi ha dubte que l'acusat va "intimidar" i "amenaçar" l'assistenta amb intenció d'agredir-la sexualment (entre d'altres, fent ús de la pistola).

Per contra, l'advocat de la defensa, Carles Monguilod, tot i admetre l'episodi amb la policia, nega que hi vagi haver agressió sexual. "Jo crec que no és creïble que hi hagués hagut cap mena de violència i intimidació més enllà d'una situació molt estranya; ella ha explicat que va fer una sèrie de coses perquè estava espantada, però que no va ser amenaçada", ha dit Monguilod.

26 anys de presó

La fiscal imputa al processat un delicte de detenció il·legal, un d'agressió sexual amb el subtipus agreujat per ús d'armes, un d'atemptat a agent de l'autoritat en concurs amb un de lesions doloses i un darrer d'aflicció de tracte degradant. Per tots ells, demana una condemna global de 26 anys de presó i 10 de llibertat vigilada. A més, reclama que l'acusat no es pugui apropar a menys de 200 metres de la víctima durant 24 anys.

En matèria de responsabilitat civil, la fiscal vol que l'acusat indemnitzi l'assistenta amb 15.000 euros i que en pagui 1.890 més al policia a qui va ferir. L'acusació particular, per la seva banda, s'adhereix a la petició de la fiscalia, però eleva l'import de la indemnització per a la cuidadora fins als 50.000 euros.

La defensa sosté que, en el moment dels fets, l'acusat estava "afectat per un deliri" i per això reclama que se li apliqui una eximent completa d'alteració mental. És a dir, que se l'absolgui. Al principi del judici, Monguilod també ha fet notar que l'acusat ja ha consignat els 15.000 euros que li demana la fiscalia per cobrir possibles indemnitzacions a la cuidadora.

El judici continuarà demà amb els testimonis dels perits –en aquest cas, els psicòlegs i psiquiatres seran clau- i la declaració del processat. Ell serà el darrer a declarar.