Pèrdues d'un 70% als comerços de la Jonquera i el Pertús pels ''Armilles Grogues''

Lamenten que els afecti en una época de bones vendes com la campanya de Nadal

Nou dissabte de talls i conflicte als peatges de la Catalunya del Nord. Milers de persones amb armilles grogues han sortit a protestar per l'increment del preu del carburant i altres impostos que ha dut a terme el govern d'Emmanuel Macron. Les queixes, però, afecten especialment els comerços de pobles fronterers com El Pertús o La Jonquera. En concret, des de les primeres mobilitzacions fa una setmana, els comerciants han vist com el nombre de clients que passaven pels seus negocis queia un 70%.

Això ha generat "neguit i preocupació" entre els petits empresaris de la zona que esperen que el conflicte "acabi el més aviat possible". "Els dissabtes aquí arriben una trentena d'autocars, i avui n'hi ha sis", lamenta el president dels comerciants d'El Pertús, Bruno Coma.

Un bon termòmetre per saber l'afluència de públic són els aparcaments que hi ha en aquestes localitats. La Lluïsa és la responsable d'un d'ells i assegura que la situació que s'està vivint amb aquestes protestes, és "comparable" a quan hi va haver l'atemptat de Paris.

"Aleshores vam notar una baixada pels controls i als carrers no hi corria ningú", ha assenyalat la Lluïsa, que ha explicat que el primer dia de protestes "només" van passar per l'aparcament disset cotxes quan habitualment en tenen uns 150.

La Lluïsa assenyala que el ciutadà francès, que representa el 95% del client al Pertús, "és molt conservador". "Si els diuen que es quedin a casa, no surten i això ens fa molt mal a nosaltres", ha concretat.

Els donen suport

Els comerciants, però, donen suport a les mobilitzacions, ja que són "absolutament justes". "É increïble el què els fan pagar en impostos. Ens perjudiquen les mobilitzacions, però les entenem perfectament perquè són justes", ha reblat Comas.

Per la seva banda, la Lluïsa valora la capacitat de mobilització del col·lectiu Armilles Grogues i creu que la protesta "va per llarg". "Sembla que el govern francès no té cap intenció de rectificar, i estic convençut que les mobilitzacions no s'aturaran", ha conclòs.

Al Voló, hi havia retencions aquest migdia perquè un centenar d'armilles grogues s'han concentrat en aquest punt i han estat aturant vehicles però no s'hi han registrat incidents. També hi havia desenes de d'agents de la Gendarmeria i els concentrats hi han instal·lat diversos tractors.