L'adequació de la Pletera entra en la recta final

Es fa un vial que permetrà visitar l'espai recuperat

Els treballs d'adequació de la xarxa d’itineraris de la Pletera es troben en la recta final. Es tracta de la darrera gran intervenció que es fa a l'espai, un cop ha estat desurbanitzat i regenerat ambientalment. La xarxa està configurada per un vial perfectament integrat a l’entorn, que permetrà visitar l’espai recuperat d’una manera ordenada i respectuosa.

El traçat segueix, en part, l'antic camí que envoltava l'espai per la banda de maresma no urbanitzada. L’itinerari es podrà fer a peu o en bicicleta fins a la mota del Ter i tindrà un pas alternatiu per a cavalls. L'actuació inclou, a més, l’adequació de la caseta de serveis elèctrics més propera a la bassa del Fra Ramon, com a observatori. La cota de terreny que envolta aquest punt s'ha recuperat per facilitar-ne la seva inundació i l'accés al mirador es fa per una passera de fusta. Per reforçar la integració del mirador a l'entorn natural, la construcció s'ha recobert amb fustes. L’itinerari estarà adaptat per a persones amb discapacitats físiques.

Les obres s'emmarquen en el projecte Life Pletera, que finalitzarà a 31 de desembre, després de quatre anys i mig d'intens treball per recuperar la funcionalitat dels sistemes litorals de la Pletera. Aquesta espai, situat entre la urbanització Els Griells, de l’Estartit, i la Gola del Ter, va ser objecte, a finals dels 80, d'un procés d'urbanització que es va abandonar a mitjan dels anys 90. El Life Pletera ha permès desurbanitzar les antigues estructures, crear un nou sistema de llacunes i recuperar el cordó dunar i la banda de maresma.

Un dels objectius del Life Pletera era el de fer compatible la conservació  de la zona restaurada amb l’ús públic i la ordenació de les visites i accessos, per això s'ha dissenyat una xarxa d'itineraris amb la corresponent senyalització i infraestructures (observatori, tanques de limitació d’accés, apantallaments visuals, rampes d’accés adaptades, etc.) per a l’observació del paisatge i  la fauna i flora.

Programa Life

Life Pletera és l'acrònim del projecte «Desurbanització y recuperació de la funcionalitat ecològica en els sistemes costaners de la Pletera (LIFE13 NAT/ES/001001»). És un projecte subvencionat pel programa Life, l’instrument financer de la Comissió Europea per a la preservació del medi ambient a Europa. El Life Pletera té un pressupost de 2.528.148 euros, el 75% dels quals (1.896.111) estan aportats pel programa Life. La resta l’aporten l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, com a beneficiari del projecte; el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis de la Universitat de Girona (UdG) i l’empresa pública Tragsa, com a socis. També compta amb el suport, com a cofinançadors, de la Diputació de Girona, i del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, a través de la Fundación Biodiversidad.