El Govern amplia el desplegament de la xarxa de fibra òptica al Ripollès

Els treballs per 2019 costaran 135.000 euros i estendran 13 quilòmetres de cable

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha anunciat aquest matí que el Govern accelerarà el desplegament de la fibra òptica de la Xarxa Oberta de Catalunya a la comarca del Ripollès amb l’estesa de més de 13 quilòmetres de cable l’any vinent, amb una inversió total a curt termini de 135.000 euros.

“És una prioritat del Govern de la Generalitat fer arribar la fibra òptica a tots els racons del país”, ha assegurat el conseller. “Això dona igualtat d’oportunitats a la ciutadania i les empreses per accedir a una de les infraestructures més importants del segle XXI, que és la connectivitat a través d’Internet”.

Puigneró ha visitat avui les obres del tram de perllongament de fibra òptica pública que ja està en execució a la comarca, entre els municipis de Ripoll i de  Campdevànol. Es tracta d’un tram de 3,6 quilòmetres que dotarà de serveis de banda ampla, a través de cable de fibra òptica, el municipi de Campdevànol durant el primer trimestre de 2019.

El Govern ha invertit prop de 49.000 euros per desplegar aquest tram que s’executa resseguint el camí ral entre Ripoll i Campdevànol. L’estesa de cable es farà gràcies a un conveni per aprofitar les obres de canalització de la xarxa elèctrica que duu a terme a la zona l’empresa Lersa Energia.

“L’arribada de la fibra òptica a Campdevànol és especialment rellevant”, ha subratllat el conseller Puigneró, “perquè farà possible connectar-hi l’Hospital comarcal i donar servei als polígons industrials i a les empreses de la zona”. El conseller ha visitat aquestes obres acompanyat de l’alcalde de Campdevànol i president en funcions del Consell Comarcal del Ripollès, Joan Manso, i de la tinent d’alcaldia i regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Ripoll, Fina Guix.

L’alcalde de Campdevànol ha agraït al Govern de la Generalitat “l’aposta sincera per aquesta inversió que permetrà la connexió definitiva a la xarxa pública de fibra òptica”. En aquest sentit, ha afirmat que “avui és un gran dia per a Campdevànol perquè la fibra arribarà a la població i estarem connectats amb el món”.

A curt termini, el conseller Puigneró ha anunciat també que el Govern desplegarà 9,8 quilòmetres del tram troncal de fibra òptica entre Ripoll i Sant Joan de les Abadesses seguint el recorregut de la Via Verda que uneix aquests dos municipis, amb una inversió associada de més de 86.000 euros i amb data prevista d’inici i finalització durant el primer semestre de 2019.

Tots els municipis de la comarca connectats amb fibra el 2023

Pel que fa a la comarca del Ripollès, la Generalitat disposa actualment de 23 quilòmetres de xarxa pública, i hi ha dut a terme unes inversions associades de 120.000 euros. 6,5 quilòmetres s’han connectat mitjançant un conveni amb l’empresa Cedinsa resseguint la C-17 fins a Ripoll i provinent de Vic, i amb presència també a l’àmbit interurbà del municipi de Les Lloses. D’altra banda, 3,9 quilòmetres de fibra pròpia al municipi de Ripoll i 12,6 quilòmetres entre els municipis de Ribes de Freser i Queralbs fent ús de la línia de cremallera de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i seran connectats amb el futur.

L’objectiu del Govern és fer arribar la banda ampla a tots els municipis amb més de 50 habitants del Ripollès, així com als de la resta de comarques del país l’any 2023. Pel que fa a les capitals de comarca, l’objectiu del Govern és més immediat, donat que l’any 2020 totes les capitals de comarca comptaran amb punts de connexió neutres de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat. De moment, ja n’hi ha 29 capitals connectades, Ripoll entre elles, i 4 més en fase de projecte.