L'òpera de la SCCC vol projectar la catalanitat al món amb Ramon Llull de figura

S'estrenarà a l'Auditori de Girona el 23 de novembre amb les entrades gairebé exhaurides

L'estrena de 'Llull serà el pròxim 23 de novembre a l'Auditori de Girona i hi haurà una segona funció l'endemà. Les entrades estan gairebé exhaurides segons han explicat el seus impulsors. El president executiu de Metalquimia, empresa que ha liderat el projecte, l'ha comparat amb un vi gran reserva que va començar a gestar-se el 2004 i que ara ha arribat el moment d'"encetar-lo" perquè tothom en pugui gaudir.

En la presentació d'aquest dimecres, Josep Lagares s'ha referit a 'Llull' com a una "òpera de gran creativitat argumental i elevada qualitat" que vol "portar l'essència de Catalunya i de la Mediterrània, de la seva cultura i història als diferents pobles del món". Ha explicat que va néixer amb la voluntat de combatre el risc de tots aquells pobles petits que acabin "tapats" enmig d'un món cada cop més globalitzat i, al mateix temps, reivindicar els trets diferencials de Catalunya a partir d'una figura tant universal com Ramon Llull.

El 2010, l'escriptor Jaume Cabré i al director de la cobla La Principal de la Bisbal, Francesc Cassú, perquè fessin el llibret i la partitura respectivament. Cabré va ser qui va proposar la figura de Llull (1232-1316) per ser un referent i gran ambaixador de la cultura catalana.

L'obra inclou alguns fragments de l'obra del pensador i se centra en la darrera etapa de la seva vida. L'única part de la història que s'han inventat és la relació que va tenir amb la seva filla Magdalena a qui va abandonar, juntament amb la seva dona i l'altre fill, quan tenia trenta anys per emprendre els seus ambiciosos projectes, centrats sobretot en la conversió d'"infidels" (jueus i musulmans).

L'òpera arrenca amb un Llull (interpretat per Roger Padullés) vell i malalt a Gènova que rep la visita del dominic Nicolau Eimeric que li comunica que Jerusalem ha estat alliberat de l'Islam pels cavallers del Temple. El protagonista també rep una carta de la filla Magdalena (Marta Mathéu) per avisar-lo de la mort de la mare (Gemma Coma-Alabert) i que trenca tota relació amb ell perquè mai els ha fet de pare. Al llarg de les dotze escenes, Llull explicarà les aventures i desventures a Jerusalem, on l'intentaran matar, el tancaran a la presó i on també es retrobarà amb la seva filla. La durada és d'una hora i quart i inclou un pròleg i dos actes.

"Es pot pensar que és una història de fa 700 anys però en realitat parla de temes actuals i esperem que transcendeixi en l'espai i el temps", ha afirmat Josep Lagares. Pel director musical, Francesc Cassú, el gran tema de fons és l'amor de Llull cap a la filla i la necessitat d'obtenir el seu perdó per haver-los abandonat. També ha dit que aquesta és una obra "ambiciosa", amb un elenc de deu personatges i el conjunt instrumental i vocal, format també per la Polifònica de Puig-reig als cors.

El tenor Roger Padullés (Llull) ha subratllat l'esforç que s'ha fet amb el text que està convençut que "arribarà a la gent". Durant la funció, es projectaran els diàlegs en una pantalla.

Per la seva banda, el director d'escena i responsable del TNC, Xavier Albertí, ha explicat que no és una posada en escena convencional d'òpera sinó que s'ha buscat un "semi muntatge" amb actors vestits amb roba de carrer. Una manera, ha afegit, d'ensenyar als espectadors que la història que s'explica "apel·la" l'avui perquè "Llull som tots i és el nostre contemporani". Del muntatge, també destaquen els 5.000 llibres acumulats amb forma de mur on els actors s'asseuen. Albertí ha avançat que el Teatre Nacional de Catalunya programarà una funció de l'òpera duran la temporada 2020-2021.

El dia de l'estrena també sortirà a la venda el doble CD 'Llull' amb el llibret de l'òpera.