Les exportacions gironines cauen un 1,3% en els darrers nou mesos de l'any

Les vendes a l'exterior durant el mes de setembre han remuntat lleugerament respecte les de l'agost

Les dades del Ministeri d'Indústria confirmen la tendència al descens que han experimentat en els darrers mesos les exportacions gironines. Si el mes de juliol van registrar un 15%, el mes d'agost es van tornar a situar en números negatius amb una caiguda del 5,5%.

Aquest mes de setembre, la tendència ha continuat tot i que en menor mesura situant-se en el 0,9% respecte del mateix període de l'any anterior. El més d'agost es van fer exportacions per valor de 370,5 MEUR i aquest setembre, van ser de 407,6 MEUR.

La lleugera recuperació és deu, sobretot, a l'increment de vendes exteriors que ha experimentat la indústria química de fins al 12,5%. El sector de l'alimentació també ha registrat un increment de les exportacions, amb vendes per valor de 164,2 MEUR, tot i que l'augment ha estat inferior, del 3,8%.

En xifres absolutes, durant els primers nou mesos de l'any, les exportacions gironines han caigut un 1,3% amb unes vendes a l'exterior per valor de 3.942,5 MEUR. La davallada més significativa l'ha experimentat el sector de l'alimentació, amb un descens durant aquests nou mesos del 5,5%, amb vendes a l'exterior per valor de 1.546,5 MEUR. El segueix el sector dels productes químics, que en el que portem d'any, ha registrat un baixada del 3,7% (741,7 MEUR)

En l'àmbit alimentari, la preeminència del clúster càrnic continua essent innegable, tenint en compte que suposa gairebé el 60% de les vendes (918,99 MEUR). El segueixen, tot i que de lluny, el de les conserves de carn i peix (155,51 MEUR) i el dels preparats alimentaris (147,17 MEUR).

Pel què fa al sector químic, les exportacions les lideren el sector dels materials plàstics i manufacturats, amb vendes a l'exterior per valor de 241,87 MEUR. De ben a prop, ho fan les farmacèutiques, amb 209,9 MEUR en exportacions. El paper i cartró (166 MEUR) i els productes químics orgànics (152,7) els segueixen en el rànquing.

La Unió Europea, principal destí

Al costat dels productes, l'estadística del Ministeri també recull quins són els principals destins de les exportacions gironines. I aquí, com ja és habitual, les dades fan palès com les empreses del territori continuen apostant pel seu mercat tradicional (la Unió Europea).

El país que rep el gruix de les exportacions és França, amb vendes a l'exterior durant aquests nou mesos per valor de 1.049,8 MEUR. El segueixen de lluny, Itàlia (305,4 MEUR), Alemanya (273,7 MEUR), Portugal (213 MEUR) i el Regne Unit (188,8 MEUR).