Girona presenta un pressupost de 96 milions d'euros, a la baixa per segon any consecutiu

Les inversions per al 2011 es redueixen i es prioritza acabar obres del pla de mandat

L'equip de govern ha presentat als partits aquest matí la proposta de pressupost per al 2011, que s'haurà de votar inicialment en el ple del 16 de novembre. Les grans línies del pressupost marquen un global de 96 MEUR (2% menys que l'any anterior i per sota de les xifres del 2008), 5,6 MEUR per a inversions -mentre que al 2010 s'han invertit 7,8 MEUR- i una congelació dels impostos. La proposta inclou la creació de 21 llocs nous de treball a l'ajuntament que arribarà als 956.

El capítol d'inversions ha estat un dels que més s'ha reduït i passa de 7,8 a 5,6 MEUR, la majoria a crèdit. La tinenta d'alcalde d'Hisenda, ha destacat que els exercicis anteriors les inversions han estat més altes gràcies als plans estatals extraordinaris (FEIL i FEOSL) que, en dos anys, han significat una inversió de 24 MEUR. En els quatre anys de mandat, el tripartit ha destinat 35 MEUR a la inversió i, per tant, en global s'ha arribat als 60 MEUR.

Entre les inversions destaquen partides per equipar algunes de les obres en marxa, com els 700.000 euros per al mobiliari i posada en marxa de la Marfà, els 150.000 euros per moblar l'escola bressol de la Devesa o 80.000 euros per al centre de dia de Santa Eugènia, totes elles obres que s'han d'estrenar al 2011. La partida més alta, 935.000 euros, serà per acabar els enllaços a banda i banda del pont del Ter que l'Estat està fent al nord de la ciutat.

El tripartit ha decidit aparcar les inversions per al Centre d'Art Contemporani, un tema que els ha confrontat i que ha fet que ICV i ERC hagin refusat públicament invertir en aquest equipament en temps de crisi. El pressupost no recull ni un euro per a aquest projecte i, per això, tots els grups han valorat que la negociació d'aquest exercici ha estat 'sense tensions'. L'alcaldessa, Anna Pagans, ha explicat que confien que una esmena presentada pel PSC als Pressupostos Generals de l'Estat, de 400.000, prosperi i permeti redactar el projecte executiu amb diners estatals.

Un altre dels temes que s'arrossega fa anys és el projecte del Modern, que tampoc té pressupost assignat al capítol d'inversions del 2011. Pagans ha explicat que s'ha acabat ara el projecte participatiu per tal que els ciutadans diguin la seva sobre aquest equipament i que esperen que els 800.000 euros que s'havien pressupostat el 2010 -i que no s'han gastat- donin per començar les obres l'any vinent.

La despesa més important, com és habitual, és per pagar el personal municipal, amb més de 38 MEUR; i també 40 MEUR per a les despeses corrents. Per al 2011, l'ajuntament proposa crear 21 places noves, de les quals nou seran per a la nova escola bressol, cinc per a les biblioteques i dos més per a la Marfà, entre d'altres.

'Contenció i serietat'

Aquest ha estat el darrer pressupost del mandat que han elaborat els membres del tripartit. Des de tots els grups s'ha destacat 'la contenció i la serietat' que han regit aquests quatre anys i han afirmat que deixen un 'ajuntament sanejat' al govern que els succeeixi. Els nivells d'endeutament de Girona estan per sota del màxim marxat per l'Estat per poder anar a crèdit.

D'altra banda, la tinenta d'alcalde d'Hisenda, Maria Àngels Freixenet, ha presentat el pressupost com un 'exercici de final de mandat que ha de donar tranquil·litat al govern perquè permetrà fer el que està marcat al pla de mandat'.