L'Ajuntament de Girona trasllada el local amb llits per als sensesostre per duplicar la seva capacitat

El nou espai pot acollir 26 persones i obrirà aquest Nadal

L'espai per dormir dels sensesostre de Girona es trasllada de les Sarraïnes fins a l'edifici on hi havia la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) a la ciutat. Aquest canvi es deu a la major capacitat que ofereix el nou local. De fet, tot i que només s'utilitzarà la planta baixa, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha assegurat que hi haurà fins a 26 lliteres. Aquesta xifra suposa més del doble de les que hi havia l'any anterior a les Sarraïnes, on n'hi cabien dotze.

De tota manera, a finals d'hivern ja va quedar palesa la necessitat d'aquest espai i davant de l'important demanda d'usuaris per accedir a un lloc on dormir durant les nits d'hivern, es va acabant instal·lant fins a 25 llits. Ara, el govern local ha decidit traslladar aquest servei a l'edifici del carrer de Sant Josep, al mateix Barri Vell.

La regidora de Drets Socials de Girona, Eva Palau, ha detallat que el nou espai compta amb un "accés més fàcil". A més, té més serveis que no pas l'edifici de les Sarraïnes, ja que on hi havia l'UNED hi ha més lavabos i dutxes que el local de l'any passat.

Aquest espai podria obrir "pels volts de Nadal" ha assegurat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. De tota manera, ja ha avançat que la nova ubicació serà provisional mentre no es fan les obres de rehabilitació d'aquest immoble, que ha d'acollir "altres serveis" municipals.

Madrenas ha explicat que l'edifici del carrer de Sant Josep ha d'acollir un espai per a les entitats de la ciutat i també preveuen instal·lar-hi una agrupació de joves que s'autogestionin el local. Actualment ja hi ha "el projecte de reforma encarregat" i l'alcaldessa ha detallat que d'aquí a uns mesos ja es podrà aprovar i engegar la fase de licitació.

De tota manera, com que els calendaris administratius són lents, això permetrà garantir que fins el mes de març les persones sensesostre podran utilitzar la planta baixa d'aquest edifici per anar-hi a dormir. Quan arribi la primavera, aquest servei tancarà les seves portes fins l'hivern següent.

Aquestes 26 places previstes al nou local queden lluny de les persones sensesostre registrades a la ciutat de Girona. Palau ha afirmat que tenen constància que hi ha entre "100 i 115 persones que dormen al carrer" a la ciutat de Girona. Tot i així, l'alcaldessa ha remarcat que "no tothom es vol acostar als espais que posa l'administració" i per això calculen que aproximadament "un 25%" d'aquestes persones són les que accepten un llit on passar la nit durant els mesos d'hivern.

Un sistema per evitar les cues

Per altra banda, l'alcaldessa i la regidora de Drets Socials han anunciat que segueixen treballant en un sistema per evitar les cues que es generaven l'any passat per aconseguir un llit.

Tal com va explicar la regidora de Drets Socials a l'ACN, la voluntat és que un equip d'educadors de carrer que fa seguiment de les persones sensesostre reparteixin els llits a qui creguin que més ho necessita. D'altra banda, també es preveu incorporar un parell de condicions. Aquells usuaris que deixin d'anar a dormir a aquest espai en un nombre determinats de nits o causin conflictes, se'ls traurà la plaça i s'entregarà a un altre usuari.

Per Palau, el fet de reservar aquests llits és una mesura més "còmode" per tothom, tan pels usuaris, com pels treballadors de l'espai, com pels veïns.