Informen als veïns de Caldes de Malavella sobre el funcionament del reciclatge de residus

L'objectiu és incrementar la recollida selectiva

Una desena de persones han assistit a la xerrada informativa sobre “Parlem de residus” a Caldes de Malavella, que ha organitzat el Consell Comarcal de la Selva, amb la col•laboració de l’Ajuntament d’aquesta població.

A finals del 2017 es va analitzar una mostra de 250 kg de residus que es van llençar als contenidors de rebuig a Caldes de Malavella: 125 eren fracció orgànica, 40 kg eren cartró i vidre, 32 kg eren envasos, 28 kg tèxtils i materials que han d’anar a la deixalleria. Dels 250 kg només 16 eren resta.

D’això se n’extreu que hi ha seriosos dubtes d’on ha d’anar cada residu. Tenint en compte que la major part del que es va trobar en aquesta mostra era fracció orgànica, l’Ajuntament està duent a terme una campanya per millorar l’ús del contenidor marró.

La xerrada informativa d’aquest dijous 15 de novembre al vespre, a la sala de plens, era un dels actes de cloenda de la campanya per impulsar l’ús del contenidor marró. La campanya fins ara ha comptat amb punts informatius, gimcanes, o repartiment de cubells reixats.

Pròximament s’aniran substituint els contenidors de fracció orgànica per uns altres amb una tapa més petita que permeten només llençar-hi les bosses compostables.
Des del 2004, la Generalitat aplica una penalització als ajuntaments per cada tona de residus que no es recicla. És per això que el consistori va haver de pujar un 10% la taxa de residus en el darrer ple municipal. Actualment, a Caldes de Malavella només es recicla un 30%, i seguint les consignes europees al 2020 s’hauria de reciclar prop d’un 60%.

El regidor de Medi Ambient, Sergi Mir, ha explicat que l’objectiu és avançar cap a un model de recollida selectiva més efectiu, com podria ser el Porta a Porta. Per la seva banda, la tècnica de l’ens comarcal, Rosa Busquets, ha repassat les dades objectives a nivell català i comarcal i també s’ha parlat de les consignes europees en matèria de reciclatge.  Així mateix, un tècnic de l’empresa Nora ha explicat els detalls del sistema Porta a Porta i també els pros i contres de diferents sistemes de recollida.

Al final de la xerrada s’ha dut a terme la resolució del sorteig de l’enquesta que s’ha repartit a les llars. En joc hi havia un àpat per a dues persones en un restaurant de la comarca.