El pont de Tots Sants ja s'ha cobrat cinc víctimes mortals a les carreteres catalanes

El Servei Català de Trànsit insisteix que s'extremi la prudència al volant davant d'aquests tràgics accidents

En poc més de 24 hores han mort cinc persones en cinc accidents de trànsit a les carreteres catalanes. Els dos últims accidents mortals s'han produït durant els dos dies d'operació sortida del Pont de Tots Sants, des de les tres de la tarda d'aquest divendres i fins a les tres de la tarda d'aquest dissabte.

El darrer accident s'ha produït poc abans de les una d'aquest dissabte a la matinada al quilòmetre 22 de la C-17 a l'altura de Canovelles (Vallès Oriental). L'acompanyant del conductor d'un cotxe ha sortit del vehicle, que estava aturat al voral, ha creuat la via sense vigilar. Segons el Servei Català de Trànsit, aquesta distracció i el fet de no portar cap armilla reflectora són factors que han contribuït al seu posterior atropellament per part d'un cotxe. La víctima, de 18 anys, ha resultat ferida molt greu però, hores més tard, ha mort a l'Hospital de la Vall d'Hebron.


L'altre sinistre de l''operació sortida' va tenir lloc al voltant de dos quarts de vuit del vespre d'aquest divendres al quilòmetre 1.073,8 de la N-340 a l'altura de Sant Carles de la Ràpita (Montsià). Un turisme va atropellar un home de 51 anys que caminava per la via. En aquest cas, la víctima tampoc portava cap element reflector.

Els altres tres accidents mortals es van produir aquest divendres fora de l''operació sortida' del Pont de Tot Sants. Al voltant de les nou del matí d'aquest divendres una jove de 19 anys va patir una sortida de via amb el seu cotxe en un camí de Fondarella (Pla d'Urgell). La conductora, única ocupant del turisme, va resultar ferida molt greu, però va morir hores més tard a l'hospital.

Una hora abans d'aquest accident, es produïa una col·lisió frontal entre un camió i un cotxe a la T-750 en l'encreuament amb la N-240 a Perafort (Tarragonès) on va morir el conductor del cotxe, un home de 44 anys. I finalment, cap a tres quarts de dues de la matinada d'aquest divendres tenia lloc un altre accident mortal, en aquest cas a Salàs de Pallars (Pallars Jussà) on un cotxe va sortir de la via causant la mort de la conductora, una dona de 40 anys.

El Servei Català de Trànsit insisteix que s'extremi la prudència

Davant d'aquests tràgics accidents, el Servei Català de Trànsit (SCT) demana extremar la prudència a la carretera pel que resta de Pont i que s'utilitzin sempre els elements de seguretat passiva com el cinturó de seguretat, casc i sistemes de retenció infantil. Tenint en compte que el dia s'escurça i hi ha menys hores de sol, també recorda la importància d'emprar elements reflectors per fer-se visible a la via pública i evitar atropellaments com els registrats durant l''operació sortida'. El SCT també insisteix en evitar tota distracció (manipulació GPS i ús de mòbil i alerta del risc de combinar l'alcohol i les substàncies estupefaents amb la conducció.

Des de les tres d'aquest divendres a la tarda i fins a les tres d'aquest dissabte a la tarda han sortit de l'àrea metropolitana de Barcelona el 100% dels vehicles que ho havien de fer, que són uns 500.000.

'Operació sortida' sense problemes importants

En relació a la mobilitat i les incidències, el primer dia d''operació sortida' d'aquest Pont de Tot Sants de tres dies es va desenvolupar sense retencions destacables a la majories de vies. Aquest divendres a la tarda es van registrar fins a deu quilòmetres de retenció a la C-55, entre Castellbell i el Vilar i Manresa, en sentit nord. També hi va haver problemes a una de les vies que es preveien complicades, l'AP-7. En aquesta autopista hi va haver 4 quilòmetres de retenció entre Bellaterra i Cerdanyola, en sentit nord. A més, es van registrar 2 quilòmetres de cua a Martorell i 1 quilòmetres més a Constantí en sentit Castelló per dos accidents.

D'altra banda, l'enllaç de la Ronda de Dalt o B-20 amb l'Autopista del Garraf o C-32 Sud va acumular fins a 6 quilòmetres de lentitud i aturades entre Cornellà i Gavà en sentit Sitges per un accident. Finalment, les entrades i sortides de Barcelona per la B-23, la C-58, la C-17 i l'autovia C-31 van anar força carregades, així com també les rondes.

Durant el segon dia d'operació sortida, aquest dissabte, ha dominat la fluïdesa a la majoria de vies de la xarxa viària catalana. Com ja es preveia, però, hi ha hagut complicacions a l'AP-7 així com als eixos que comuniquen les grans àrees metropolitanes amb zones de muntanya. L'autopista AP-7 ha acumulat fins a 11 quilòmetres de lentitud i aturades entre Mollet i el peatge de la Roca del Vallès en sentit Girona. A l'Eix del Congost o C-17, s'han registrat 6 quilòmetres de lentitud i aturades entre Les Llosses i Ripoll en sentit nord, i 2 quilòmetres més a Parets del Vallès en sentit sud.

A la C-16 hi ha hagut uns 4 quilòmetres de retenció a Berga en sentit Bagà. També hi ha hagut 3 quilòmetres de cua a la C-14, a Oliana, en sentit Organyà. Finalment, a la N-145 s'han acumulat 2 quilòmetres de retenció a La Seu d'Urgell i 3 quilòmetres més a Les Valls de Valira en sentit Andorra.

A banda d'això, també hi ha hagut problemes de trànsit derivats d'accidents a la N-230, a Almenar, en tots dos sentits, a l'A-2, a Tàrrega, en sentit Lleida, a la B-40, a la Roca del Vallès, en tots dos sentits, a l'Eix Transversal a Folgueroles, en tots dos sentits, a la C-55, a Sant Joan de Vilatorrada, en tots dos sentits, i a la C-31, a Castelldefels, en sentit Sitges.

Per tot això, el Servei Català de Trànsit recomana no abaixar la guàrdia el que resta de pont per evitar accidents i minimitzar la lesivitat que se'n deriva. A més, de cara a l''operació retorn' del dilluns 1 de novembre, dia de Tots Sants, demana planificar bé els desplaçaments, evitant la franja horària que es preveu més complicada -entre les cinc de la tarda i les deu del vespre-, per garantir la màxima fluïdesa possible a la carretera.