L'administració i un espònsor finançaran els 1,2 MEUR que costa rehabilitar el Xalet de La Molina

L'edifici, inaugurat el 1925, és un dels refugis del Centre Excursionista de Catalunya

Representants del Govern, de la Diputació de Girona i del CEC han presentat aquest dissabte a Alp (Cerdanya) -La Molina pertany a aquesta localitat- el projecte de rehabilitació del Xalet, un dels vuit refugis de muntanya de què disposa el CEC. Es troba situat a la cota 1.567 i, al seu voltant, es va anar construint l'actual complex d'esquí de La Molina. A més d'habitacions amb 160 places, oferia diverses activitats tant a l'hivern com a l'estiu, i el valor del seu edifici va portar que fos declarat bé d'interès local per l'Ajuntament d'Alp.

El 2007 es va haver de tancar ja que se n'havien malmès els fonaments i altres elements estructurals, tant del mateix Xalet com de l'ermita annexa. Tot i que el CEC va apuntalar l'edifici per evitar danys més grans, el projecte de rehabilitació estima que les reparacions tindran un cost d'1,2 MEUR, una xifra que es troba per sobre de les possibilitats econòmiques de l'entitat. És per això que el Govern va acordar subvencionar part de la rehabilitació del Xalet, que comptarà també amb les aportacions de l'espònsor privat i la Diputació.

El projecte de reforma del Xalet preveu actuar en dues fases. La primera serà el reforçament dels fonaments i altres elements estructurals, i el sanejament dels tancaments i millores de les façanes i dels interiors. I la segona serà l'adequació de les instal·lacions a les normatives actuals i la rehabilitació de l'edifici. Els treballs començaran el 2011, quan les condicions meteorològiques ho permetin, amb un termini d'execució de 6 a 8 anys.

Després d'aquesta rehabilitació el Xalet comptarà amb 88 places -no s'arriba a les 160 ja que s'ha destinat a altres usos espai que abans era d'habitacions- i es convertirà també en un centre de tecnificació d'esports de muntanya. En concret, a l'edifici hi haurà un rocòdrom que funcionarà també com a gimnàs, una biblioteca, habitacions -dues de les quals, adaptades a minusvàlids-, o un ascensor, entre d'altres.

La unió d'excursionisme, paisatge i nació

Nadal ha observat durant la presentació d'aquest dissabte que tot el que significa el Xalet de La Molina relaciona com 'en poques ocasions' excursionisme, paisatge i nació. L'arquitectura de Danès o la recuperació del romànic són un exemple de la unió d'aquests tres conceptes, ha reflexionat Nadal, recordant que Verdaguer i Maragall parlaven del Pirineu com un referent, construint l'imaginari col·lectiu de la 'muntanya nacional'.

El conseller de PTOP també ha parlat de l'arquitectura alpina, que es va acabar introduint a Catalunya 'gairebé com a pròpia'. Ha remarcat que les aportacions de Josep Danès, especialment a Núria i a la Molina, són 'significatives d'una època' i d'aquest model alpí.

D'altra banda, Nadal ha subratllat que per haver estat el Xalet el 'bressol' de La Molina com a centre d'esquí, i aquesta estació, 'junt amb algun altre indret, un punt on es desenvolupa de ple l'esquí', es va apostar per 'fixar-se en La Molina' i retornar-li aquest equipament. El titular de PTOP ho ha sintetitzat afirmant que 'Catalunya no es pot deixar perdre el Xalet'.

Per la seva banda, l'alcalde d'Alp, Cosme Ruaix, ha manifestat durant la presentació de la rehabilitació que se'ls 'torna l'esperança' per recuperar un edifici 'emblemàtic'. En un sentit semblant s'ha pronunciat el director del Programa de Planificació de Política Esportiva del Consell Català de l'Esport, Manel Ibern, que ha definit el Xalet com un 'símbol de la història de l'esport a Catalunya'. Així mateix, ha recordat que va ser el primer hotel i escola d'esquí de La Molina.

En la presentació de la rehabilitació del Xalet han intervingut els arquitectes Carles Buxadé (soci de l'arquitecte i també poeta Joan Margarit, i responsable del reforç estructural i consolidació de l'edifici) i Joan Barceló (encarregat del projecte d'adequació i millora dels interiors, principalment); el conseller de PTOP, Joaquim Nadal; el director del Programa de Planificació de Política Esportiva del Consell Català de l'Esport, Manel Ibern; el diputat de la Diputació de Girona Joan Planella; el president del CEC, Josep Manel Puente, i l'alcalde d'Alp, Cosme Ruaix.

El CEC és una entitat associativa creada el 1876 i dedicada a fomentar tot tipus d'activitats culturals i esportives de muntanya.