Segons consta en un informe de la Fundació Jaume Casademont, juntament amb la Càtedra de l'empresa familiar de la Universitat de Girona, l'Associació Catalana de l'Empresa Familiar i l'Institut de l'Empresa familiar, gairebé quatre de cada deu empreses familiars catalanes tenen una 'alta probabilitat' de desaparèixer.
L'estudi alerta que la inestabilitat d'aquestes empreses és la manca de respostes que els grups familiars tenen davant els problemes. Segons ha explicat l'autor de l'informe i professor d'ESADE, Alberto Gimeno, es tracta d'una dada 'molt preocupant' ja que només un 31% de les empreses tenen un risc baix d'inestabilitat, cosa que significa que la seva estructura té les característiques adequades per modelar la seva complexitat com a empresa familiar.
El rerefons i la causa principal d'aquesta inestabilitat, tal com ha reiterat Gimeno, és la falta de respostes i de solucions davant de qualsevol problema que es presenta. 'No es tracta d'anticipar-se a tot el què passarà, es tracta d'estar preparats per resoldre qualsevol problemàtica que es presenti al llarg de la vida d'una empresa', ha sentenciat l'autor de l'informe.
El 31% restant de les empreses familiars, tenen un risc moderat, i això implica que tenen un nivell d'estabilitat acceptable, però que pot ser reduït fins a nivells de risc baix si es tenen les suficients respostes adequades davant dels problemes.