JARC critica que no s'obren escorxadors per matar el porc però sí per fer la festa islàmica del xai

Els ramaders gironins demanen a l'administració que obri els escorxadors tot l'any

Els pròxims 17 i 18 de novembre la comunitat musulmana celebra la festa de xai. L'any passat es van sacrificar només a Girona 7.000 xais. El sindicat de Jovers Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) de Girona ha criticat que l'administració obre expressament per al sacrifici dels xais alguns escorxadors municipals -com el de Santa Coloma de Farners o Calella- que durant l'any estan tancats 'per raons sanitàries'.

El sindicat critica, per tant, que no es tracti igual qualsevol persona que vol sacrificar un animal i ha indicat que hi ha molt pocs escorxadors municipals on els ramaders puguin anar a matar el porc. Per això, reivindiquen que les sales municipals que s'obren expressament per la festa del xai es mantinguin obertes tot l'any.

Actualment, si un particular vol matar un porc per fer la tradicional matança només té alguns escorxadors municipals -com el de Ripoll, Breda o la Bisbal- on pot dur el porc a matar. Per exemple, un dels escorxadors més grans, l'escorxador del Gironès, no està preparat per sacrificar porcs. Això obliga els ramaders a portar els seus caps a sales d'especejament privades on es treballa a gran escala.

Els ramaders diuen que si van a aquestes sales 'fan nosa' i que els animals no es tracten de la mateixa manera que es matarien en un escorxador petit. Segons assegura el president de JARC a Girona, Pere Rubirola, la qualitat de la carn se'n ressenteix.

Per això, el sindicat demana a l'administració 'un tracte igual' per a tots aquells que volen dur qualsevol animal a sacrificar. 'No ens posem amb temes religiosos, jo ho respecto, però cada vegada s'estan posant traves a la matança del porc que s'ha fet tota la vida. O ho pot fer tothom o que no ho fem ningú', ha declarat Rubirola.

El president de JARC assegura que l'administració coneix la situació però 'es posa una vena als ulls' durant els dies de la festa islàmica 'per evitar que els animals es matin de qualsevol manera i apareguin despulles a per tot'. 'Si jo mato un porc i el porto al carnisser i m'enxampen em cau el pèl i si ho fan aquesta gent no els passa res, no tenen capacitat per sancionar-los perquè omplirien les presons', ha conclòs.