Busquen finançament per instal·lar 76 tubs exteriors a l'orgue de la Catedral de Girona

Costarà uns 30.000 euros

L'Ateneu d'Acció Cultural de Girona ha iniciat una campanya per finançar la col·locació de 76 tubs exteriors a l'orgue de la Catedral de Girona. Aquest instrument d'estil romàntic simfònic és dels més importants que hi ha a Catalunya i està dotat amb una doble caixa.
Es va construir entre el 1941 i 1944. Des de llavors, però, li ha mancat sempre la part estètica com són els tubs exteriors muts que permeten identificar fàcilment aquest instrument. Això fa que moltes persones desconeguin que la caixa de fusta de grans dimensions que hi ha a l'entrada de la nau del temple és aquest orgue.
 
La campanya, que va dirigida a entitats, empreses i a tota la societat, pretén aconseguir els 30.000 euros que fan falta per completar l'instrument. Precisament el 2019 farà 75 anys que es va construir.
 
La iniciativa, impulsada per l'Ateneu d'Acció Cultural de Girona amb el suport del Capítol de la Catedral de Girona, s'ha batejat amb el nom 'Acabem l'orgue de la Catedral de Girona'. S'ha obert un web (www.orguedelacetraldegirona.cat) i un número de compte on fer les donacions. L'objectiu és recollir els 30.000 euros necessaris per construir i instal·lar els 76 tubs exteriors a la caixa de l'orgue, situat a l'entrada de la nau principal del temple. Es faran d'un aliatge d'estany i plom similar als dels tubs interiors de l'instrument.

Es tracta d'uns treballs per "dignificar" i donar a conèixer aquest instrument d'estil romànic i simfònic, un dels més importants a Catalunya amb aquestes característiques. Així ho ha destacat el mossèn i organista de la catedral, Frederic Pujol, tot esmentant alguns dels experts que han coincidit en la seva vàlua.

Per altra banda, ha recordat que els gironins Aragonès són els orgueners que el van construir entre el 1941 i 1944. "Van fer una obra molt ben feta i la prova és que durant els 75 anys que porta funcionant mai ha tingut cap avaria", ha afirmat, si bé amb els anys ha requerit i seguirà necessitant manteniment.

Pujol ha donat a conèixer algunes de les seves principals característiques, com ara que està dotat amb una doble caixa, tres teclats i 1999 tubs sonors fets d'estany i fusta. Des de la seva finalització, però, va quedar pendent la part estètica amb la col·locació dels tubs exteriors (muts). Durant els anys 80 hi va haver un intent fallit de construir-los (es va arribar a demanar un pressupost) però ara es vol fer realitat.

De moment, ja compten amb el suport de l'Ajuntament de Girona. L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha anunciat en l'acte d'aquest divendres que finançaran el tub més llarg. Amb aquest gest, ha dit, volen contribuir a una iniciativa que confien que serà un èxit perquè, entre altres coses, la societat gironina sempre ha demostrat "tenir una sensibilitat especial" per conservar i difondre el patrimoni cultural.

Per la seva banda, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha subratllat la importància d'aquests treballs "estètics" que permetran seguir difonent el patrimoni de la catedral i, sobretot, permetran identificar fàcilment que aquesta gran caixa del centre de la nau és l'orgue.
 
La campanya també es complementarà amb activitats que s'organitzaran de forma paral·lela.