Denuncien ''identificacions racistes'' a menors que viuen a l'estació de Renfe de Girona

Les darreres setmanes s'han incrementat les accions

Una cinquantena de persones convocades per diferents entitats antiracistes s'han concentrat aquest dijous a l'entrada de l'estació de Renfe de Girona. El motiu ha estat denunciar l'increment d'identificacions que els Mossos i la Policia Municipal de la ciutat fan als menors no acompanyats que passen el dia en aquesta instal·lació. El portaveu de Girona Acull, Karim Sabni, considera que pateixen una "repressió injustificada" per part dels cossos de seguretat, i recorda que es tracta de persones "especialment vulnerables".

Acompanyat de la portaveu de La Forja Gironès, Carla Comas, Sabni ha llegit un manifest que compta amb el suport d'una vuitantena d'entitats i col·lectius diversos, entre els quals partits polítics com la CUP o Podem, a més de SOS Racisme o diferents sindicats.

El text demana que les institucions donin "més empara" a aquest col·lectiu de joves i lamenta que, lluny de fer-ho, els extutelats es troben en una situació precària, i "veuen vulnerats els seus drets diàriament, sotmesos a identificacions policials i a una atenció mediàtica que no fa més que agreujar l'estigma" que hi ha contra ells.

Des de les entitats consideren que demanar la documentació a aquestes persones hauria de ser un fet "puntual". Per això, consideren que es tracta d'un "control racista" que la policia fa contra aquest col·lectiu de joves que passen el dia a l'estació de Renfe, i a d'altres punts de la ciutat.

"Irresponsabilitat política"

Sabni també ha lamentat les paraules del regidor de Seguretat de l'Ajuntament de Girona, Eduard Berlosos, que va vincular l'increment de delinqüència a la creixent arribada de MENAS a la ciutat. "No podem permetre que càrrecs públics facin aquestes afirmacions", ha reblat Sabni.

Amb tot, des de les diferents entitats reconeixen que no només passa a Catalunya sinó que l'increment de la vigilància policial s'ha notat a d'altres parts de l'Estat. En aquest sentit, des de Girona Acull han explicat que a ciutats com Bilbao "passa el mateix" que a Girona.

Finalment, les entitats que donen suport a aquests joves han reclamat que augmenti el treball social i educatiu amb els menors i que "se'ls deixi de perseguir". "L'única cosa que s'aconsegueix assetjant-los és difuminar el treball que es fa amb ells per donar-los una sortida", ha conclòs Sabni.