La PAH ocupa un banc a Olot per una família que porta 4 anys demanant una dació en pagament

Reclamen condonar els 25.000 euros de deute

La PAH Garrotxa ha ocupat aquest matí l'oficina del Santander d'Olot situada al carrer Rafel per denunciar el cas d'una família que porta 4 anys reclamant la dació en pagament del seu habitatge. La protesta ha començat a les deu del matí amb una quarantena de persones que han entrat a les oficines amb una pancarta que deia 'Banco Santander Una solució per la Setu'. La plataforma denuncia que la família té un deute de 25.000 euros i que està disposada a entregar l'habitatge per així poder aspirar a un lloguer social. Una hora més tard, els Mossos d'Esquadra els han identificat i els han emplaçat a sortir tot avisant-los que si no ho feien els multarien i els desallotjarien a la força.
"Sense el document d'aprovació de la dació en pagament no es poden acollir a l'ajut que els permetria tenir un habitatge pagant un lloguer social", ha detallat un dels portaveus de la PAH Garrotxa. Denuncien que aquesta família d'origen africà que porta anys establerta a la ciutat i amb fills menors al seu càrrec podria perdre l'oportunitat de trobar un lloguer social. El motiu és que l'entitat els hauria de signar el document d'acceptació de la dació en pagament que acrediti la pèrdua d'habitatge habitual que requereix l'ajut.

L'entitat, però, els diu que encara està estudiant el cas. La plataforma es queixa que el Santander, amb qui porten quatre anys negociant i conversant per arribar a un acord, no els dona cap resposta. Defensen que és un "negoci rodó" per a l'entitat perquè la família ha pagat gairebé el total de la hipoteca i només els queda un deute de 25.000 euros. Aquesta és la quantitat que volen que se'ls condoni a canvi d'entregar el pis al banc.

Els problemes van començar quan fa quatre anys la Setu va perdre la feina i no va poder fer front al pagament de l'hipoteca. Des de llavors també han estat buscant sense èxit un habitatge de lloguer social.

La protesta d'aquest dijous ha començat a les deu del matí amb l'ocupació de les oficines situades al carrer Rafel d'Olot. El subdirector els ha atès i ha fet algunes trucades fins que se'ls ha respost de nou que el cas s'estava estudiant i que no els constava que la família acceptava donar l'habitatge a canvi de la condonació del deute. Una resposta que ha indignat l'entitat, recordant que porten anys sol·licitant-ho.

Una hora més tard, els Mossos d'Esquadra ha identificat tots els concentrats i els ha emplaçat a sortir tot avisant-los que, si no ho feien, els multarien i els desallotjarien a la força. Des de la plataforma han lamentat que s'hagi optat per les "amenaces" en comptes del diàleg i han continuat la concentració a fora de les oficines fins a la una del migdia. No descarten noves mobilitzacions si el cas no es desencalla.