Jutgen un veí de Salt acusat de fer-se enviar cocaïna des de Nicaragua dins figures de pessebre

El processat tenir cap mena de relació amb el paquet postal i diu que es va quedar 'colpit' quan va veure què contenia

  • L'acusat, un veí de Salt de 61 anys, aquest matí a l'Audiència de Girona durant la celebració del judici © ACN
    L'acusat, un veí de Salt de 61 anys, aquest matí a l'Audiència de Girona durant la celebració del judici © ACN
  • La cocaïna, que tenia un valor superior als 38.000 euros, viatjava oculta a l'interior d'una desena de figures © ACN
    La cocaïna, que tenia un valor superior als 38.000 euros, viatjava oculta a l'interior d'una desena de figures © ACN

El novembre de l'any passat, el personal de duanes de l'aeroport londinenc de Gatwick va interceptar un paquet procedent de Nicaragua. Després de passar-lo per sota els raigs X, els agents britànics el van obrir. A dins, hi havia un souvenir de fusta que simulava un ganivet, dues postals i onze figuretes de pessebre.

Però el paquet nadalenc també amagava una altra sorpresa. I és que a l'interior de deu de les figuretes hi havien paquets amb droga. En total, més de 600 grams de cocaïna, el valor de la qual superava els 38.500 euros al mercat negre.

La tramesa postal tenia com a destí un domicili del carrer Xavier Montsalvatge de Salt. Per això, els agents britànics van alertar la policia estatal, que es va fer càrrec del cas. Quan el paquet va arribar per via aèria a Barcelona, els agents el van interceptar i -disfressats de missatgers- el van portar fins al seu destí.

Al pis de Salt, qui els va obrir la porta va ser un home de 61 anys, José María O. V. Després que els signés el rebut d'entrega, els agents el van detenir i va ingressar a presó. Aquest matí, el processat s'ha assegut a la banqueta dels acusats de l'Audiència de Girona, acusat d'un delicte contra la salut pública.

En total, el fiscal li demanava inicialment una pena de vuit anys de presó i el pagament d'una multa de 70.000 euros. Davant el tribunal, l'home ha negat tenir res a veure amb la tramesa de droga. L'acusat ha explicat que, com que la seva dona és representant d'una empresa de dietètica, per aquelles dates era normal que rebessin molts paquets.

Tot i que el paquet assenyalava que s'havia d'entregar a una tal 'Diana', i que al domicili no hi vivia ningú que tingués aquest nom, l'acusat ha explicat que havia signat el rebut 'per un acte reflex'. A preguntes del fiscal, José María O. V. ha negat ser un traficant, i ha relatat que després de saber que el paquet contenia cocaïna, es va quedar completament 'colpit' i 'no donava crèdit' al què veien els seus ulls.

L'acusat també ha dit tenir 'la consciència ben tranquil·la' i que desconeixia qui podia haver enviat el paquet al seu domicili. 'Evidentment, és gent dolenta sense escrúpols, que vol jugar amb nosaltres', ha declarat José María O. V.

Durant la vista oral, també ha declarat la companya sentimental de l'acusat. La dona, que el dia de la detenció no es trobava al domicili perquè havia anat a treballar a Barcelona, també ha negat que cap d'ells tingués relació amb la tramesa postal.

Sis anys de presó i 80.000 euros

Al final del judici, el ministeri fiscal ha modificat a la baixa la demanda de pena. En total, l'acusació pública ha sol·licitat que s'imposi al processat una pena de sis anys de presó, tot i que ha elevat l'import de la multa fins als 80.000 euros.

La defensa, per la seva banda, ha demanat l'absolució del seu client. Segons aquesta part, la prova s'ha de declarar nul·la perquè quan els agents londinencs van obrir el paquet nadalenc no van seguir els procediments adequats.

La defensa sosté que en cap moment es va aixecar una acta del contingut de la tramesa, i que tant la quantitat de droga com la resta d'objectes que hi havia a l'interior només es van anotar a mà en una llibreta El judici, que s'ha celebrat a la Secció Tercera de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.