Els germans Forman porten un espectacle sobre l'ànima dels éssers estrambòtics de les fires

'Obludarium', que s'estrena a Catalunya, beu de les influències dels cabarets i circs de principis de segle XX

'Obludarium' transporta el públic dins un món de misteri, que explota l'atracció que desperta tot allò monstruós. A l'hora de concebre'l, els germans Forman -Petr i Matej- s'han inspirat en la multitud d'éssers estrafolaris (i sovint, deformes) que els circs i les barraques de fira van explotar durant la primera meitat del segle XX.

Durant tota l'estona que dura l'obra, fins a una quinzena d'aquests 'monstres' desfilen per l'interior de la carpa ambulant dels germans Forman. La dona barbuda, la nena sirena o un enorme ésser cepat són alguns dels personatges estrafolaris que fan números dalt l'escenari.

'Sabem que tot aquest món de monstres i deformitats feia por, però alhora també atreia a la gent', explica Petr Forman. Però 'Obludarium', a diferència dels antics espectacles, no tan sols és una successió de números inconnexes, sinó que va més enllà i entra de ple dins l'ànima de cada ésser.

'No només presentem aquests éssers deformes que atreien l'audiència, sinó que també anem més lluny i intentem obrir els secrets que guardaven a les seves vides', indica el seu director. I hi afegeix: 'Es tracta d'un espectacle que barreja imaginació i vida real', concreta el director.

'Obludarium', però no seria el mateix sense la carpa ambulant sota la qual es representa. De fet, a l'hora de definir-lo, tant Petr com Matej (que s'ha encarregat de tota l'escenografia de l'espai), expliquen que el show i l'escenari 'han crescut junts i s'inspiren l'un a l'altre'. 'Obludarium' va néixer i es va construir el 2007. El món misteriós dels éssers estrafolaris que el poblen es va poder veure, per primera vegada, a la ciutat francesa de Rennes. Des d'allà, i després d'enriquir-se amb noves criatures i escenes, l'espectacle ha estat viatjant per tot Europa.

Ara, 'Obludarium' es pot veure per primer cop a Catalunya dins el festival Temporada Alta. En total, entre aquest dilluns i el proper diumenge, es faran sis representacions a la carpa que els germans Forman han instal·lat als Jardins Fora Muralla de Girona.

La referència del pare

Quan es parla d'ells, els germans Forman no amaguen de qui són fills. La fama del seu pare, el director de cinema Milos Forman, els precedeix. Però tant Petr com Matej volen deixar clar que, 'més enllà de tenir la mateixa sang', els espectacles que ofereixen al públic no tenen res a veure. 'El teatre és molt diferent del cinema', expliquen.