Girona reivindica Narcís Comadira en una exposició que repassa els 50 anys de la seva pintura

La mostra recull una selecció d'obres que permeten veure l'evolució del pintor cap a un món de natures i arquitectures

La pintura de Narcís Comadira, profundament colorista, beu dels elements de les avantguardes del segle XX. D'ençà que el gironí va signar el seu primer quadre, l'any 1959, la seva obra ha evolucionat profundament, però l'artista mai ha deixat de concebre els seus quadres com veritables obres poètiques. Ara, cinquanta anys després dels seus inicis en el món de la pintura, una exposició a Girona reivindica l'obra i la figura de Narcís Comadira.

La mostra, 'Narcís Comadira. 50 anys de pintura: una antologia', ja es va exposar al Museu de Montserrat, i ara es pot veure a les sales del Museu d'Art i de la Fundació Fita. La mostra repassa les cinc dècades de trajectòria de l'artista gironí a través d'una setantena d'obres, la majoria de les quals provenen de la col·lecció personal del pintor.

L'exposició, sobretot, se centra en mostrar l'evolució de la pintura de Comadira a partir de l'any 1976, moment en què va abandonar la representació de la figura humana. A partir d'aleshores, els seus quadres es converteixen en un intent constant d'extreure l'art de la natura i l'arquitectura.

Cases, arbres i paisatges omplen, doncs, gran part de l'espai expositiu. I és que a través de l'estilització dels elements de la natura i l'arquitectura, l'artista gironí ha aconseguit crear una iconografia pròpia, plena de cromatismes i profundament realista.

'La seva pintura és màgica, recrea móns ideals que obliguen a fer volar la imaginació', explica el comissari de la mostra, Jordi Falgàs. Per a ell, els quadres de Comadira són 'una poesia que convida a reflexionar sobre què és la pintura i quines són les seves lleis'.

Falgàs, a més, considera que 50 anys de pintura feien necessària una retrospectiva de Comadira. 'Es tracta no només de reivindicar-lo a ell, sinó també a tota una generació pictòrica que no ha estat prou ben estudiada en la història de l'art català recent', afirma el comissari de la mostra.

Tornar a fer pintura

El mateix artista reconeix que, a l'hora d'agafar el pinzell, la seva intenció és simplement 'fer pintura que emocioni'. Segons explica 'avui dia hi ha pintors que fan altres coses, però el que jo vull aconseguir és fer quadres tècnicament ben resolts que parlin per ells mateixos'.

'El que busco és transmetre que la pintura s'ha d'abastar per ella mateixa, ha de comunicar estètica i emocionar qui la mira', afirma Narcís Comadira. L'exposició antològica de l'artista gironí s'inaugura aquest dijous i es podrà veure fins al 30 de gener del 2011.