Temporada Alta fa costat al coreògraf Jan Fabre, acusat d'assetjar sexualment a almenys 20 ballarins

El festival manté l'espectacle i retornarà els diners a qui no vulgui assistir-hi

'The Generosity of Dorcas' és el nom del nou espectacle del reconegut coreògraf belga Jan Fabre i forma part de la programació del festival Temporada Alta. En el moment d'incloure'l, encara no s'havia publicat la carta signada per la vintena de ballarines i ballarins de la companyia de Fabre culpant-lo de comportaments masclistes, abusos de poder i assetjament sexual. Fins a 20 treballadores i treballadors de la companyia van publicar aquesta carta en què el culpaven, entre d'altres coses, d'obligar als ballarins a tenir relacions sexuals amb ell per aconseguir un paper.

Ara, una vegada el cas ha esclatat, el festival ha optat per seguir fent costat al coreògraf malgrat les flagrants acusacions i l'únic gest que tindrà serà el de retornar la totalitat de l'import de les entrades a totes aquelles persones qui no vulguin assistir-hi després de conèixer la notícia. Per tal que els interessats rebin els diners, han d'escriure un correu a l'adreça taquilla@bito.pro i la productora del festival es posarà en contacte amb ells per explicar-los com els retornaran els diners.

Aquest anunci coincideix amb la formació d'alguns grups a les xarxes socials en què es demana boicotejar l'estrena de l'espectacle. Diferents col·lectius feministes proposen organitzar piquets informatius el diumenge 25 de novembre a les 6 de la tarda –hora en què està programada la funció– per tal d'evitar que aquesta es porti a terme.

Temporada Alta manté l'espectacle

Des del moment en què va esclatar la polèmica, el 12 de setembre, el festival va parlar amb altres teatres i esdeveniments d'Europa que havien programat l'espectacle de Fabre per saber com actuar. Segons assegura, Temporada Alta, la majoria van optar per mantenir l'estrena en el seu cartell però això no és del tot cert. La majoria de teatres han decidit anul·lar l'espectacle i s'han fet enrere, tan als Estats Units com a Europa. Un exemple és al teatre Stadsschouwburg d'Amsterdam, que han decidit donar l'esquena al coreògraf.

De tota manera, Salvador Sunyer va avançar en una entrevista que esperarien a la resolució de la investigació que està portant a terme la Fiscalia d'Anvers (Bèlgica) abans de replantejar-se anul·lar l'espectacle. Amb tot, no han volgut esperar la resolució i han decidit mantenir el suport a l'acusat d'assetjament sexual, amb l'únic gest de tornar els diners a aquelles persones que es puguin sentir ofeses per les acusacions a Fabre.

Aquesta mesura arriba deu dies després que la companyia responsable de l'espectacle, Troubleyn, hagi publicat un comunicat en què anuncia que estan debatent internament com afrontar el problema. A més, també han anunciat que Jan Fabra ha passat la direcció de dos espectacles més de la companyia –'Belgian Rules' i 'Mount Olympus'– a la dramaturga Miet Martens, que ja formava part de l'equip.