Denuncien manca d'espai i barreres arquitectòniques a l'escola Ventijol de Blanes

Una trentena de persones s'han manifestat

Les famílies dels alumnes del Centre d'Educació Especial El Ventijol de Blanes (la Selva) denuncien el mal estat de les instal·lacions actuals. Una trentena de pares i mares s'han unit el matí d'aquest dimecres 14 de novembre per demanar una solució definitiva a la manca d'espai que hi ha al centre i també el mal estat de l'edifici.

De fet, la presidenta de l'AMPA, Cristina Garrido, ha assenyalat que l'escola no està preparada per alumnes amb discapacitat motriu i fins "l'any passat" no es van adaptar les lavabos per a persones que van amb cadires de rodes.

A més, Garrido també ha afirmat que en els últims 4 anys, les ràtios del centre han augmentat un 25, tot i que en un principi "les aules estaven preparades per 4 o 5 nens". De fet, les famílies han assegurat les instal·lacions del Ventijol hauria estan preparades per tenir entre 70 i 80 alumnes, però "actualment n'hi ha 104 matriculats".

Davant de la manca d'espais, des del Departament d'Ensenyament es va proposar que uns quants alumnes anessin a un altre centre. Les famílies valoren "positivament" que es busquin alternatives, però també han apuntat que "cal buscar solucions" a llarg termini. Des del seu punt de vista, l'única sortida passa per construir una nova escola d'educació especial.

De fet, Garrido ha detallat que amb l'anterior director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona, Josep Polanco, "hi havia la fermesa" que es construiria una escola a Santa Coloma de Farners per substituir les actuals instal·lacions. Amb el canvi de govern català també hi va haver un relleu en el delegat territorial d'Ensenyament i ara sembla que el nou centre que abans "era gairebé una realitat", ja no ho és.

La presidenta de l'AMPA ha explicat que ja s'han reunit amb Martí Fonalleras, l'actual director dels Serveis Territorials del Departament d'Ensenyament. Garrido ha afirmat que les respostes que ha donat Fonalleras és "utilitzar les antigues casernes de la Guàrdia Civil a Santa Coloma i la instal·lació de barracons" a la capital de la Selva. Unes solucions que "estan bé" a "curt termini, però Garrido considera que el que necessiten els seus fills és "una nova escola".

De tota manera, les famílies han volgut fugir de qualsevol situació tensió amb el Departament d'Ensenyament. Garrido ha matisat que no van "en contra de ningú", sinó que senzillament volen "fer visible una situació" que fa anys que s'ha enquistat. Per això es mostren "agraïts" davant de les "iniciatives per resoldre les mancances urgents", però volen un nou centre.

L'alcalde de Blanes com a mediador

Davant del conflicte, l'alcalde de Blanes, Mario Ros, ha optat per fer de "mediador" entre el Departament d'Ensenyament, la direcció del centre i les famílies del centre. En aquest sentit, Ros ha assegurat que la seva tasca és "pressionar" als serveis territorials per desencallar la construcció del nou centre.

Per tal de mostrar el suport a les famílies, l'Ajuntament de Blanes ha penjat una pancarta per demanar la construcció d'una nova escola. En la protesta d'aquest dimecres al matí també hi han participat diversos alcaldes de la comarca de la Selva com ara Jaume Dulsat, de Lloret de Mar, o Martí Nogué, de Sils.