Un documental mostra el paper de les dones pageses al Pla de l'Estany

S'estrenarà demà a les set de la tarda a l'Escola Mossèn Baldiri Reixach

La història de les dones en les explotacions agràries és el fil argumental del documental ‘Dones pageses’ que demà dijous s’estrenarà a Banyoles. El treball, impulsat per l’Ajuntament de Banyoles i realitzat per Irene Serrat, s’inscriu en el projecte de recuperació de la memòria històrica que promou el consistori.

‘Dones pageses’ vol donar continuïtat al treball que es va impulsar amb el documental ‘Teixidores d’història’, que volia fer visible la tasca de les dones a les fàbriques de Banyoles i comarca. ‘Dones pageses’ se centra ara en el paper que han tingut les dones en les explotacions agràries i com el seu treball ha estat fonamental per assegurar en molts casos la viabilitat d’aquestes explotacions. El documental té per objectiu fer visible l’esforç i el protagonisme que han tingut les dones en el món de la pagesia.

El treball, realitzat per Irene Serrat, parteix d’una entrevista a dones pageses de Banyoles i comarca on aporten el seu testimoni sobre els primers treballs, el món de l’escola i la relació de feines que feien al camp i a casa. ‘Dones pageses’, de mitja hora de durada, compta amb la participació de tretze dones de tots els municipis del Pla de l’Estany.

La regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Banyoles, Ester Busquets, ha destacat que “amb aquest documental, i com ja va passar en el cas de ‘Teixidores d’història’, volem donar veu a les dones i evitar que quedi silenciat el seu testimoni per a les generacions més joves”. En aquest sentit, Ester Busquets ha afegit que “el nostre objectiu és que, una vegada estrenat el documental, s’incorpori com a recurs educatiu als centres perquè els alumnes entenguin el paper que han jugat aquestes dones en el treball al camp”.

‘Dones pageses’ s’estrenarà demà, 15 de novembre, a les set de la tarda al teatre de l’escola Mossèn Baldiri Reixach i comptarà amb la participació de les dones que han aportat el seu testimoni en el treball que participaran en un col·loqui posterior sobre el mateix documental. Posteriorment es presentarà a diferents municipis de la comarca i, de cares al proper curs, es convertirà en un recurs pedagògic pels centres educatius de Banyoles i comarca perquè els alumnes puguin veure el documental i treballar la temàtica.