Obre el macroprostíbul 'Paradise' mentre CiU i PSC obren el debat sobre la prostitució

Artur Mas vol abolir aquesta pràctica i Marina Geli aposta per regular l'activitat

  • La consellera de Salut, Marina Geli, en una roda de premsa del seu partit ahir © ACN
    La consellera de Salut, Marina Geli, en una roda de premsa del seu partit ahir © ACN
  • Artur Mas ahir en el transcurs d'una DocSession © ACN
    Artur Mas ahir en el transcurs d'una DocSession © ACN
  • Les primeres prostitutes accedint a l'interior del burdell © ACN
    Les primeres prostitutes accedint a l'interior del burdell © ACN
  • El macroprostíbul 'Paradise' va obrir ahir a les 8 del vespre sense registrar-se incidents © ACN
    El macroprostíbul 'Paradise' va obrir ahir a les 8 del vespre sense registrar-se incidents © ACN

Passades les 8 del vespre, el polèmic macroprostíbul 'Paradise' de la Jonquera, a l'Alt Empordà, ha obert les portes amb normalitat. El local compta amb dues sales d'espectacles i 80 habitacions, on hi exerceixen la prostitució fins a 150 noies. El bordell, un dels més grans d'Europa, ha suposat una inversió de 3 milions d'euros.

L'obertura del macrobordell no ha estat exempta de polèmica, ja que l'Ajuntament de la Jonquera va denegar la llicència d'obertura l'any 2005 quan es va saber que s'hi volia instal·lar un prostíbul. L'empresa, La Vimetera S.L., va recórrer la decisió, però el jutjat contenciós administratiu de Girona va desestimar la petició. Finalment, el cas va arribar fins al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que el mes de febrer d'aquest anys va acabar donant llum verda a la instal·lació del bordell i les obres es van reprendre. A finals de setembre, a més, un grup d'encaputxats van assaltar l'obra, van reduir el vigilant de seguretat i van calar foc a l'edifici. Arreglar els desperfectes de l'assalt ha costat al propietari més de 87.000 euros.

Debat polític encès

Al llarg d'ahir van tenir lloc les primeres reaccions entre els dos principals grups parlamentaris. D'una banda el candidat de CiU a la Presidència de la Generalitat, Artur Mas, va deixar clar que la federació, en cas de governar tendirà a l'abolició de la prostitució. El mateix dia que s'obria el macroprostíbul de La Jonquera, Mas va apuntar que en el tema de la prostitució, 'l'objectiu i el tarannà ha de ser abolicionista'. I és que el líder de CiU va remarcar que darrere de la prostitució hi ha màfies organitzades i poderoses, interessos de tota manera i maltractament de moltes persones, la majoria dones i estrangeres. 'Intentarem fer una política que tendeixi a l'eradicació de la prostitució en la nostra societat', va assegurar.

'Si la substància de la prostitució també és això, no podem fer un dibuix de la prostitució com si no fos això i anar-ho a regular tot i macroprostíbuls per allà i macrosprostíbuls per un altre costat', va continuar Mas, que va apostar per mantenir aquest tarannà tot i admetre que l'objectiu 'segurament no és realitzable'.

Amb tot, la consellera de Salut, Marina Geli, va apostar per plantejar el debat sobre la regulació de la prostitució en l'àmbit europeu, i no restringir-lo al català o l'espanyol. Un debat que considera que està 'pendent' però que és 'molt complex' i que s'haurà de veure en el futur si existeix el 'consens' necessari per legislar a la UE. El mateix dia en què s'inaugurava el 'Paradise', Geli ha recordat que el local posseeix tots els requisits necessaris per obrir-lo. La número 2 a les llistes socialistes a la circumscripció de Girona assegurava tenir el cor dividit sobre aquesta qüestió, per la fina frontera entre la 'voluntarietat o no' de les treballadores sexuals.

Geli creu que des del punt de vista de la defensa dels drets dels i les treballadores sexuals s'ha avençat en algunes qüestions a Catalunya. Ahir va recordar per exemple que mentre en alguns països, com ara Suècia, es penalitza els clients de les prostitutes, a Catalunya la prostitució no és il·legal, però sí ho és exercir-ho al carrer.


Un propietari detingut en diverses ocasions

El propietari del bordell 'Paradise', José Moreno, ha estat detingut en diverses ocasions per delictes relacionats amb la prostitució, tràfic de persones i blanqueig de diners. Només fa un mes, a finals de setembre, que Moreno va ser detingut per la policia estatal en el marc d'una operació per desarticular una xarxa que portava tant noies com nois des del Brasil per fer-los prostituir. Per aquest cas, actualment Moreno està en llibertat amb càrrecs i no pot sortir de l'Estat.

Moreno, però, no és nomes propietari d'aquest nou macrobordell a les comarques gironines sinó que també hi té dos prostíbuls més. Per una banda, el club Eclipse de Mont-ras, al Baix Empordà, i l'Edén de Fontcoberta, al Pla de l'Estany. A principis d'octubre, però, Moreno ha traspassat la direcció d'aquest darrer local.